Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ στο «κάδρο» παραμένουν και να νεότερα δεδομένα σχετικά με την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας στην Κίνα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 0,33% και διαμορφώθηκε στις 418,34 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να οδηγεί την άνοδο ενισχυμένος κατά 1,6%, ενώ απώλειες 0,5% σημείωσε ο κλάδος Τροφίμων και Αναψυκτικών. Ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 3.708,64 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,55%, κλείνοντας στις 13.533 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.416 μονάδες, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,48% στις 7.299 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 23.493 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,25% στις 7.962 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 10% σημείωσε η μετοχή της Millicom, μετά την είδηση πως το fund Atlas Investissement απέκτησε μερίδιο 7% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ στο αντίποδα ισχυρές απώλειες 4% σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής GSK, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής για αντικαρκινικό φάρμακο.

Μάκρο

Kαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική αρχή της χώρας (Destatis). Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε ετήσια αύξηση 2,6% για τον Σεπτέμβριο έναντι ανόδου 1,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 0,6% έναντι συρρίκνωσης 1,2% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,1%.

Σε άλλα στοιχεία, με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2021 υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών συρρικνώθηκαν κατά 0,4% μετά από πτώση 0,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την ισχυρότερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 8,3% για τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας σημαντική κάμψη από την ετήσια αύξηση 9,8% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Περαιτέρω διολίσθηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που καταρτίζει η S&P Global.

Ειδικότερα, ο PMI κατασκευών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 44,9 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 45,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας για 6ο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Allianz «παγώνει» τις πληρωμένες διαφημίσεις στο Τwitter

Ψήφος εμπιστοσύνης και αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's

Lamborghini: To βιβλίο παραγγελιών είναι γεμάτο για 18 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider