Τι περιμένουμε από τα πρακτικά της Fed

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουμε από τα πρακτικά της Fed
Λίγες φορές τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κινούν τα νήματα των αγορών.

Μια νέα ευκαιρία θα έχουν σήμερα, Τετάρτη, οι επενδυτές για να «κρυφοκοιτάξουν» από την κλειδαρότρυπα της Fed, με την αφορμή της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου.

Λίγες φορές τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κινούν τα νήματα των αγορών. Αυτή τη φορά, όμως, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με αγωνία τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), αναζητώντας ψήγματα πληροφοριών που θα τους βοηθήσουν να λύσουν τον γρίφο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα πρακτικά της FOCM θα μπορέσουν οι επενδυτές να «διαβάσουν» τις πιέσεις που δέχεται η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen, από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής –τα γνωστά «γεράκια»– για αύξηση των επιτοκίων το αργότερο έως το τέλος του έτους. Στην ομιλία του το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, δήλωσε ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων είναι «θέμα χρόνου».

Στην τελευταία συνεδρίαση, στις 21 Σεπτεμβρίου, τα τρία από τα μέλη της επιτροπής διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας για διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα. «Αυτό που θα έψαχνα τώρα είναι περισσότερα στοιχεία για τους διαφωνούντες, πόσοι αμφιταλαντεύονταν, πόσοι ήταν σίγουροι για την απόφασή τους», σχολιάζει στο Bloomberg ο Roberto Perli από την Cornerstone Macro LLC στην Ουάσιγκτον. «Έτσι θα πάρουμε μια ιδέα για το πόσο πιθανό είναι να δούμε μια αύξηση φέτος ή τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία θα απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο».

«Εκτιμώ ότι τα πρακτικά θα αναδείξουν ακόμη μια φορά την οξεία διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν αύξηση των επιτοκίων –είτε για λόγους καταπολέμησης του πληθωρισμού είτε για λόγους οικονομικής σταθερότητα– και σε αυτούς που θέλουν να δουν πρώτα τον πληθωρισμό να κινηθεί γρηγορότερα», σχολιάζει στο διεθνές πρακτορείο ο Jonathan Wright, καθηγητής Οικονομικών του Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν για αυξημένη μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες στις αγορές, υπό τη σκιά της αμφιβολίας για την επόμενη κίνηση της Fed. «Πιστεύω ότι θα δούμε αυξημένη μεταβλητότητα το επόμενο τρίμηνο», σχολιάζει στο CNBC ο Michael Yoshikami, ιδρυτής της Destination Wealth Management. Όπως προκύπτει από τα futures, τα 2/3 των επενδυτών σήμερα αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

«Το πείραμα δεν είναι δωρεάν», υπογραμμίζει ο Peter Boockvar, κορυφαίος αναλυτής της The Lindsey Group και εξηγεί: «αν αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, η αντίδραση της αγοράς θα είναι έντονη», σημειώνει. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, δεν θεωρούν πιθανή μια αύξηση τον Νοέμβριο, για τον προφανή λόγο των προεδρικών εκλογών μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της FOMC.

«Η Yellen βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κατά πάσα πιθανότητα χαίρεται που κερδίζει αυτόν τον μήνα για να εξετάσει πιο προσεκτικά την επόμενη κίνησή της», εξηγεί ο Boockvar για να καταλήξει σε ένα ερώτημα που ταλανίζει εδώ και μήνες την αγορά: «Αν έχουν πειστεί, τι περιμένουν για να προχωρήσουν στην επόμενη αύξηση;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider