Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες ημέρες που θα κρίνουν την πορεία του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες ημέρες που θα κρίνουν την πορεία του
Οριακές κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις ΗΠΑ.

Στο ρυθμό των ΗΠΑ κινούνται σήμερα οι αγορές καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός ενώ έπεται και η συνεδρίαση της Fed, και των ΕΚΤ και BoE.

Με λίγα λόγια μια δύσκολη εβδομάδα έχει ξεκινήσει για τις αγορές και μένει να φανεί πως θα ολοκληρωθεί ένα δύσκολο έτος για αυτές. Ουσιαστικά η σημερινή ημέρα και η αυριανή είναι πιθανό να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου «Santa Claus Rally» ή μιας επίσκεψης του Σκρουτζ ενόψει των Χριστουγέννων, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Λάβετε υπόψη ότι η καλύτερη και η χειρότερη ημέρα του έτους του S&P 500 μέχρι στιγμής έχουν έρθει και οι δύο σε ημέρα ανακοίνωσης του πληθωρισμού και μόλις τον περασμένο μήνα η έκπληξη προκάλεσε μια σεισμική αντίδραση της αγοράς, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για τον S&P 500 (+5,54%) από τον Απρίλιο του 2020 και τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της απόδοσης του διετούς αμερικανικού ομολόγου (-24,7 μονάδες βάσης) από το 2008.

Περνώντας στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, ολοένα και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Scope καθώς, όπως επισημαίνει, στις 2 Δεκεμβρίου, έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε θετικό outlook στην Ελλάδα με «ΒΒ+» αξιολόγηση, υποδεικνύοντας ότι η πιθανότητα αναβάθμισης προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο προσεχές διάστημα φτάνει στο 33%.

Όπως επισημαίνει o γερμανικός οίκος, η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα - μια εξέλιξη που αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων - μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της αναβάθμισης σε «ΒΒΒ», εάν η εν λόγω θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο τεχνικό σκέλος του Χρηματιστηρίου και σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Έτσι την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,31% στις 915,80 μονάδες, με τον FTSE 25 στο +0,36% και στις 2.219 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,52% στις 633,53 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank καταγράφει άνοδο 0,9% στα 1,01 ευρώ, η ΕΤΕ καταγράφει οριακές κινήσεις στο +0,11% και στα 3,662 ευρώ. Σε αντίστοιχο εύρος κίνησης και η Eurobank που φτάνει τα 1,039 ευρώ και η Πειραιώς που υπεραποδίδει στο 1,05% και στα 1,40 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και για τη Jumbo στο 1,4% και στα 15,09 ευρώ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ στο +1,47% και τα 7,6 ευρώ, με τη Μυτιληναίος να ξεπερνά τα 19 ευρώ με κέρδη 0,74% και την ΕΕΕ να φτάνει τα 22,75 ευρώ.

Ήπια διόρθωση για ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ενώ οριακές κινήσεις καταγράφονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα projects υποδομών που «σέρνουν τον χορό» της ανάπτυξης – Τα 37 bankable έργα 15,3 δισ. ευρώ

Γονικές παροχές-Δωρεές σε χρήμα: Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις από 1η Ιανουαρίου - Χωρίς δικαιολογητικά η μεταφορά μέσω τραπεζικών λογαριασμών

Η ακτινογραφία της Αθηναϊκής ξενοδοχίας: Κατακόρυφη αύξηση των Airbnb έναντι των ξενοδοχείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider