Χρηματιστήριο: Φόβοι για ενεργοποίηση πωλητών και διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Φόβοι για ενεργοποίηση πωλητών και διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων
Το πάνω χέρι αποκτούν οι πωλητές μετά τα σήματα των κεντρικών τραπεζών.

Την κάτω βόλτα άρχισαν να παίρνουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές καθώς οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για πιο ήπιες κινήσεις στο ζήτημα των επιτοκίων διεψεύστηκαν άμεσα τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ....δείχνοντας το δρόμο της ύφεσης...

Μετά την «επιθετική» ρητορική της Fed, χθες και η ΕΚΤ έδειξε να στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ώστε να τιμολογήσουν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Πράγματι, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το μήνυμά τους, καθώς 1) τόνισαν ότι θα έρθουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, 2) περιέγραψαν τα σχέδιά τους για ποσοτική αυστηροποίηση «QT» και 3) αναβάθμισαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg ανέφερε εν συνέχεια ότι πάνω από το ένα τρίτο του Διοικητικού Συμβουλίου ήθελε μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Τα πιο risky assets όπως οι μετοχές δέχθηκαν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, με τον S&P 500 (-2,49%) και τον STOXX 600 (-2,85%) να καταγράφουν και οι δύο σημαντικές απώλειες. Η πρώτη γροθιά από τη Fed πέρασε κάπως αψήφιστα από τις αγορές, αλλά όχι και η δεύτερη από την ΕΚΤ...!

Το insider.gr είχε αναλύσει πως σε επίπεδο στηρίξεων -για τον S&P 500- στις 4.018 μονάδες συναντάμε ένα Cluster από τρεις διαφορετικές μετρήσεις. Στις 3.906 μονάδες βρίσκουμε ένα σημαντικό πυθμένα όπου αν διασπαστεί καθοδικά, ενεργοποιεί έναν σχηματισμό «Double Top». Στις 3.824 - 3.804 μονάδες συναντιούνται τέσσερις διαφορετικές μετρήσεις Fibonacci δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης, ενώ στις 3.698 μονάδες βρίσκεται ο πυθμένας του κύματος Β, όπου μια καθοδική διάσπαση του θα ενεργοποιήσει πιθανή επιτάχυνση της τιμής.

Το Χρηματιστήριο προσπάθησε χθες να βγάλει κάποιες άμυνες αλλά πλέον φαίνεται να διακυβεύονται κρίσιμες στηρίξεις με τους επενδυτές να προβαίνουν σε μια κατοχύρωση κερδών.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 862 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 891 και τις 862 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 922 και τις 971 μονάδες. Να σημειώσουμε πως σήμερα θα υπάρξει και η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, ενώ υπάρχει και το rebalancing των δεικτών του οίκου FTSE.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,84% στις 909,37 μονάδες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 0,97% στις 2.204,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί επίσης κατά 1,26% στις 622,15 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει νέες απώλειες 1,21% στα 0,978 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,72% και στα 3,7010 ευρώ και τη Eurobank στο -1,55% και στα 1,0165 ευρώ. Απώλειες 1,7% και για την Πειραιώς στα 1,3565 ευρώ.

Άμεσο κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο στο -1,83% και στα 19,30 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να διολισθαίνει επίσης κατά 1,12%, τη ΜΟΗ στο -1,22%, τη ΔΕΗ στο -0,92% και τα ΕΛΠΕ στο -0,94%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: «Θρίλερ» με τη δεσμευτική επιστολή της Ellington για τη συμμετοχή της στη νέα ΑΜΚ

Τράπεζες: Μετά την επιδότηση στους ευάλωτους, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις – Τι σχεδιάζουν

Εφορία: Για ποιους αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Νέα ρύθμιση έρχεται το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider