Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των επιτοκίων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των επιτοκίων
Αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με την προσοχή στις κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Απώλειες στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των επιτοκίων

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του απαισιόδοξου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς και με την προσοχή στις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τράπεζων.

Τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, όπως η Walmart και η Home Depot, αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που έχει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγορές αναμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) για «σημάδια» σχετικά με τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Στα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,23% στις 463,58 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,49% στις 4.250 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,47% στις 7.976 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,53% στις 15.396 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,37% στις 7.308 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε πτώση 0,67% στις 27.411 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,33% στις 9.251 μονάδες.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ μάλιστα αναπτύχθηκε ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

Ο δείκτης PMI της S&P Global - ο οποίος θεωρείται «βαρόμετρο» για τη γενική κατάσταση της οικονομίας - «σκαρφάλωσε» στις 52,3 μονάδες τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, από τις 50,3 μονάδες του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ανέκαμψε και η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ωθώντας τη στερλίνα σε ράλι.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI «σκρφάλωσε» στις 53 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 48,5 μονάδες του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο PMI στη Γαλλία έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα βρέθηκε σε θετική τροχιά για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο δείκτης ήταν θετικός για πρώτη φορά εδώ και οχτώ μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider