(UPD 16:27) Έντονη νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στα ταμπλό των ευρωαγορών, μετά τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας, καθώς ο φόβος των επιτοκίων φαίνεται πως υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,10% στις 462,12 μονάδες και αφού γνώρισε, χθες, «άλμα» 1,1%, ανακάμπτοντας από τη χειρότερη εβδομάδα του 2023.
Οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανέρχονται στο ταμπλό.
Ο επικεφαλής οικονομόλος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, εντούτοις η Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, μέχρις ότου πλησιάσει τον στόχο του 2%.
Πίσω στο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,64% στις 7.884,13 μονάδες, στον απόηχο της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουύνακ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευθέτηση των ζητημάτων που είχαν προκύψει γύρω από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ωθώντας τη στερλίνα 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα.
Στα υπόλοιπα ταμπλό, πάντως, αποτυπώνονται προσπάθειες ανόδου.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 σχεδόν αμετάβλητος, διαμορφώνεται στις 7.293,72 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να σημειώνει άνοδο 0,12% στις 15400,36 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,49% στις 27.571,79 μονάδες, με τον ισπανικός IBEX 35 να γνωρίζει «άλμα» 1,03% στις 9.409,60 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, ασκώντας νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, αιφνιδιάζοντας τους οικονομολόγους.
Συγκεκριμένα, οι τιμές του καταναλωτή στη Γαλλία σημείωσαν «άλμα» 7,2% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς αυξήθηκε το κόστος τροφίμων και υπηρεσιών, ενώ στην Ισπανία ο πληθωρισμός γνώρισε άνοδο 6,1%.
Η Wall Street τερμάτισε, χθες, σε θετικό έδαφος, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα. Ο Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε για επιστροφή του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε bear market μέσα στον Μάρτιο, σημειώνοντας ότι η αγορά δείχνει ήδη σημάδια «εξουθένωσης».
Στην Ασία, οι δείκτες κινήθηκαν επίσης ανοδικά στην πλειονότητά τους.