Θετικό γύρισμα στην Wall Street παρά τις ανησυχίες για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό γύρισμα στην Wall Street παρά τις ανησυχίες για την οικονομία
Στα... πράσινα, με τεχνολογική ώθηση η αμερικανική αγορά.

Τελευταία ενημέρωση 19.49

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά τις αρχικές απώλειες εξαιτίας των ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις ενδείξεις για επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 33.497 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,28% και βρίσκεται στις 4.101 μονάδες. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει άνοδο 0,57% και διαπραγματεύεται στις 12.065 μονάδες.

Στο μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι απόψεις παραγόντων και αξιωματούχων της παγκόσμιας οικονομίας για τις διεθνείς προοπτικές. Από την μία, ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων τριών δεκαετιών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας επείγον για τα κράτη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από την γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, σύμφωνα και με ομιλία της επικεφαλής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Από μία άλλη σκοπιά, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, υποβάθμισε την ανησυχία για πιέσεις στις οικονομικές προοπτικές, καθώς το οικονομικό «άγχος» που προκλήθηκε μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, έχει ήδη υποχωρήσει.

Πίσω στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη άνω του 1,5% σημειώνει η μετοχή της FedEx στον απόηχο της αναβάθμισης των προοπτικών της μετοχής από την Raymond James, ενώ άνοδο 1% σημειώνει και ο τίτλος της Pinterest. Σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,9% και 3,2% αντίστοιχα κινούνται και οι τίτλοι των περιφερειακών τραπεζών Fifth Third και Popular.

Στον αντίποδα απώλειες άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της Costco, μετά τη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα.

Μάκρο

Mειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ασαφής μετά από αναθεωρήσεις προηγούμενων στοιχείων, αφού η κυβέρνηση ενημέρωσε το μοντέλο που χρησιμοποιεί για να προσαρμόσει τη σειρά στις εποχιακές διακυμάνσεις.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000, σε εποχικά προσαρμοσμένες 228.000, για την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα για την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν για να δείξουν 48.000 περισσότερες αιτήσεις που ελήφθησαν από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για ορισμένα προηγούμενα έτη και εισήγαγε νέους εποχιακούς παράγοντες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις λεγόμενες διαρκείς αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στις 1,82 εκατ. έναντι 1,81 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,7 εκατ. αιτήσεις.

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, τα οποία κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που δείχνει σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Υποχώρηση στα κέρδη της Levi's το α' τρίμηνο 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider