Χρηματιστήριο: Με ισχυρές δυνάμεις κοιτάει προς τις 1.100 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με ισχυρές δυνάμεις κοιτάει προς τις 1.100 μονάδες
Ισχυρά κέρδη για τη μετοχή της Μυτιληναίος που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση. Ανοδικά και οι τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Επανέρχονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο μετά τις αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας, παραμένοντας ωστόσο σε ρυθμούς χαμηλού επενδυτικού ρίσκου, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον δυσχεραίνει.

Όπως ανέφερε το insider.gr, οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι, αναζητώντας ένα πιο ξεκάθαρο δείγμα σχετικά με το ποια κατεύθυνση θα λάβουν, υπό το πρίσμα ενός σταθερού πλαισίου αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων που διαχέονται ευρέως στο σύστημα.

Από τη μία πλευρά, το «στρατόπεδο των αρκούδων» (JP Morgan, Morgan Stanley, BofA) είναι ανένδοτο στο ότι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ θα επισπεύσει το πέρασμα προς μια απότομη ύφεση και μια συρρίκνωση της κερδοφορίας, με τη «bear market» να βρίσκεται μόλις τα μισά του δρόμου, αναμένοντας νέα σημαντικά χαμηλά. Οι «αρκούδες» προειδοποιούν ότι τα κέρδη έχουν ήδη υποχωρήσει και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι μετοχές.

Από την άλλη, οι πιο αισιόδοξοι, βασίζονται στο ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του και έπεται μια αποκλιμάκωση. Φυσικά, αν και η τραπεζική κρίση ενισχύει τον κίνδυνο ύφεσης, από την άλλη, επιταχύνει τον αποπληθωρισμό, αποτελώντας τον προάγγελο της διακοπής της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής της Fed, που πιθανότατα θα αποδειχθεί και ο πιο σημαντικός «καταλύτης» για ένα βιώσιμο «ράλι» στις μετοχές.

Επιπλέον, με μια ακόμη ισχυρή έκθεση εργασίας και απασχόλησης, οι επενδυτές αναμένουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίαση. Οι πιθανότητες για ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης αυξήθηκαν από σχεδόν ακόμη και 53% στο ισχυρότερο 71% σήμερα. Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πιο έξω από την καμπύλη τιμολογούν μια πιο επιθετική πορεία επιτοκίων για τη Fed από την κατάρρευση της SVB, με το επιτόκιο στο τέλος του έτους να διαμορφώνεται στο 4,40% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο.

Στο σκέλος της εγχώριας αγοράς, τεχνικά όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι εκεί που του επέτρεπε ο φθίνων τζίρος να φθάσει. Είναι αναμενόμενο η αγορά να εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά από το επταήμερο ράλι και να κατοχυρωθούν κάποια γρήγορα κέρδη ενόψει και των αργιών που έχουν μπροστά τους τα Χρηματιστήρια. Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η θαρραλέα ανάκαμψη από τις 29 Μαρτίου και μετά, επανέφερε την αγορά πάνω από την γραμμή τάσης ενεργοποιώντας παράλληλα σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος είχε απαισιόδοξη εικόνα από τις 3 Μαρτίου. Το όριο της χρονοσειράς των 30 ημερών στις 1.080 μονάδες λειτούργησε ως αντίσταση ανακόπτοντας αυτή την ανοδική προσπάθεια πλήρους επιστροφής ωστόσο η αγορά κρατάει ακόμα επαφή με τα επίπεδα που θα επιτρέψουν μια συνολική θετική αναθεώρηση της τάσης. Χαρακτηριστικό πάντως των συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα είναι η παρουσία αυθόρμητου αγοραστικού ενδιαφέροντος προς την λήξη των συναλλαγών βελτιώνοντας την εικόνα του κλεισίματος των συνεδριάσεων με μικρό σχετικά συναλλακτικό όγκο. Προς το παρόν η άνοδος από τις 1017 μονάδες έχει τοπικό χαρακτήρα και φαίνεται να έχει εξαντλήσει με τα ισχύοντα συναλλακτικά δεδομένα τις προοπτικές της. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω της σύντομης διάρκειας της σε ημέρες συνεδριάσεων και το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πλάγια κίνηση χαμηλού εύρους και συναλλαγών».

Στο ταμπλό, οι αγοραστές πραγματοποιούν σημαντικές αγορές φέρνοντας το Γενικό Δείκτη στις 1.088 μονάδες με άνοδο 1,32%. Άνοδο 1,33% καταγράφει ο FTSE 25 στις 2.631 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,35% στις 791,08 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha καταγράφει κέρδη 1,04%, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 1,74%, η Eurobank κατα 1,18%, βλέποντας μέχρι και επίπεδα άνω του 2%, και η Πειραιώς κατά 1,6% φτάνοντας τα 2,156 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο επίσης για τη μετοχή της Jumbo στο 1,71% αλλά και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη Μυτιληναίος να βλέπει προς τα 30 ευρώ, με κέρδη 2,62%.

Ως προς τη Μυτιληναίος, την αύξηση της ανώτατης τιμής απόκτησης ιδίων μετοχών αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, ενώ ενέκρινε και τη διάσπαση με απόσχιση των κλάδων υποδομών και παραχωρήσεων.

Στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν την τροποποίηση της ανώτατης τιμής απόκτησης ιδίων μετοχών για την υπολειπόμενη διάρκεια του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών της Εταιρείας, ήτοι έως 22.03.2024, σύμφωνα με την από 23.03.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και συγκεκριμένα την αύξηση αυτής από €25 σε €40. Κατά τα λοιπά παραμένουν σε ισχύ οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις απόκτησης ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την από 23.03.2022 απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ισχυρή άνοδος 1,96% για την Ελλάκτωρ, με τη ΜΟΗ στο 2,14% και τον ΟΤΕ στο 1,85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 - Eτοιμάζεται ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

«Βγαίνει η αξία» της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού – Το timing των θερινών προσφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider