Elliott: Στα επίπεδα «φούσκας» η μετοχή της Nvidia - Υπερεκτιμημένη η τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Elliott: Στα επίπεδα «φούσκας» η μετοχή της Nvidia - Υπερεκτιμημένη η τεχνητή νοημοσύνη
Η μετοχή της Nvidia βρίσκεται σε επίπεδα «φούσκας» και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί την τιμή της μετοχής είναι «υπερεκτιμημένη», ανέφερε το hedge fund Elliott Management στους επενδυτές του σε σημείωμα που είδαν οι Financial Times.

Η μετοχή της Nvidia βρίσκεται σε επίπεδα «φούσκας» και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί την τιμή της μετοχής είναι «υπερεκτιμημένη», ανέφερε το hedge fund Elliott Management στους επενδυτές του σε σημείωμα που είδαν οι Financial Times.

Το hedge fund, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισήμανε ότι οι megacap μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της NVIDIA βρίσκονται σε «επίπεδα φούσκας», εκφράζοντας σκεπτικισμό ότι οι μεγάλες αγορές των μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia από τις Big Tech εταιρείες θα συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς.

Το hedge fund επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι υπερεκτιμημένη, με πολλές εφαρμογές της να μην είναι ακόμα έτοιμες», αναφέρει η επιστολή.

Πολλές από τις υποτιθέμενες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης «δεν πρόκειται ποτέ να είναι οικονομικά αποδοτικές, ποτέ δεν θα λειτουργήσουν σωστά, θα καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια ή θα αποδειχθούν αναξιόπιστες», αναφέρει η Elliott Management σύμφωνα με τους FT.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τσιπς, οι οποίες έχουν απολαύσει ένα τεράστιο ράλι λόγω της ζέσης των επενδυτών για τοποθετηθούν στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχωρούν, λόγω ανησυχιών για το εάν οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να ξοδεύουν για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά για των επεξεργαστών που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη μεγάλων συστημάτων AI, όπως η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT του OpenAI. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Amazon έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες, με μεγάλο μέρος αυτού του ποσού να πηγαίνει στη Nvidia.

Η μετοχή της Nvidia έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα τέλη Ιουνίου, όταν έγινε προσωρινά η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην αγορά για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η μετοχή εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περίπου 120% φέτος, και περισσότερο από 600% από την αρχή του 2023.

Στην επιστολή της, η Elliott σημειώνει ότι έχει απομακρυνθεί από μετοχές-φούσκα, συμπεριλαμβανομένων εκείνες των «Magnificent Seven». Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στις ρυθμιστικές αρχές, η Elliott κατείχε μια μικρή θέση, αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Nvidia στα τέλη Μαρτίου, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό την κράτησε.

Το hedge fund είναι επίσης επιφυλακτικό όσον αφορά τα στοιχήματα ενάντια σε μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, λέγοντας ότι το να τις σορτάρεις θα μπορούσε να είναι «αυτοκτονικό».

Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι, μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη είχε αποτύχει να προσφέρει μια υποσχόμενη τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι στιγμής, είναι ουσιαστικά λογισμικό που δεν έχει παράσχει «αξία ανάλογη με τη διαφημιστική εκστρατεία». Η τρέχουσα φούσκα θα μπορούσε να σκάσει εάν η Nvidia ανέφερε κακά οικονομικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου «λύσει τα μάγια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intel: Κόβει το 15% του εργατικού δυναμικού, αναστέλλει το μέρισμα

Amazon: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα, μειώνει το guidance

Apple: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις κέρδη, έσοδα και πωλήσεις iPhone

gazzetta
gazzetta reader insider insider