H Fed «κοκκινίζει» τη Wall Street παρά τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Fed «κοκκινίζει» τη Wall Street παρά τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη
Εταιρικά αποτελέσματα και λιανικές πωλήσεις στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» - Αποθαρρύνουν τους traders τα σχόλια της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 20:47

Απώλειες καταγράφονται στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές «παραμερίζουν» τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη, και επικεντρώνονται στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed.

Μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι σίγουρα εφικτή καθώς οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο διέρχονται πλήρως την οικονομία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε τις τρέχουσες συνθήκες σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ και να μην σκεφτείτε ότι κάποια ήπια ύφεση είναι σίγουρα στο τραπέζι ως πιθανότητα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Τα στοιχεία το δείχνουν αυτό και έχουμε αυξήσει τα επιτόκια σχεδόν κατά 500 μονάδες βάσης σε ένα χρόνο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο έτερος συνάδελφός του στη Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, εξήρε την ανάγκη μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της έλλειψης προόδου στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παρά ένα έτος επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, δεν έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο» στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και πρέπει να μετακινήσουμε τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα, επεσήμανε.

Yπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,42% στις 33.888 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,21% στις 4.137 μονάδες, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 0,36% στις 12.122 μονάδες.

Ωστόσο, οι κορυφαίες τράπεζες ανακοίνωσαν μεγαλύτερα -από τις προβλέψεις- κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα. Η JPMorgan κατέγραψε ρεκόρ εσόδων με κερδοφορία άνω του 50% ενώ τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo έκαναν άλμα 32%. Απροσδόκητη αύξηση κερδοφορίας στο α' τρίμηνο κατέγραψε και η Citi, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Έχουμε εγκατασταθεί σε ένα μέρος όπου έχουμε αποτιμήσει πολλά άσχημα νέα για τις περιφερειακές τράπεζες, τα οποία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, όπως ακούμε από το προηγούμενο διάστημα» εκτιμά ο Αρτ Ρόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

Παράλληλα, η UnitedHealth, που είναι «βαρόμετρο» για τον Dow Jones είχε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και βελτίωσε ελαφρώς το guidance για την τρέχουσα χρονιά. καθοδήγησή της. Κατά τα άλλα, η μετοχή της Boeing υποχωρεί μετά την προειδοποίηση της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών για καθυστερήσεις στην παράδοση ορισμένων από τα αεροπλάνα της 737 Max.

Οι προσδοκίες για αυτή τη σεζόν κερδών είναι χαμηλές. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv αναμένουν ότι τα κέρδη του S&P 500 θα διολισθήσουν περισσότερο από 5% το πρώτο τρίμηνο εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.

«Ο πήχης δεν ήταν ποτέ χαμηλότερος. Η εικασία μου είναι με συναινετικές προβλέψεις για τον S&P 500 να παρουσιάσει μειωμένα κέρδη κατά περίπου 5%, κάτι που μπορεί κάλλιστα να είναι και παραπάνω από όσο τελικά επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Ρόγκαν. «Πιστεύω ότι αυτό που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το είδος του guidance που λαμβάνουμε και πόσο σίγουρες είναι ότι εταιρείες για το πώς θα κινηθούν τα επόμενα τρία τρίμηνα ενόψει επιβράδυνσης της οικονομίας» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές έκοψαν τις αγορές οχημάτων και άλλων ειδών μεγάλης αξίας, σε μία εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της στο τέλος του πρώτου τριμήνου λόγω αυξημένων επιτοκίων. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια ώρα ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, σε πτώση κατά 0,2% αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, έπειτα από μία απότομη άνοδο που είχαν παρουσιάσει οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 0,3% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση κατά 0,5% που είχαν παρουσιάσει τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, είχαν αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 36.000 ευρώ μηνιαίως και δουλεύω 2 ώρες» - Τα «μυστικά» 33χρονης μητέρας

Ηχηρό «καμπανάκι» Γκεορκίεβα: Κίνδυνος «νέου Ψυχρού Πολέμου»

Μητσοτάκης: Ανεδαφικές οι εξαγγελίες Τσίπρα – Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider