Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα
Σε πρώτο πλάνο συνεχίζουν να βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στο πεδίο των αυξήσεων στα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση 16.00

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό σερί των αγορών εν αναμονή των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τις επιδόσεις τους στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε πρώτο πλάνο συνεχίζουν να βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στο πεδίο των αυξήσεων στα επιτόκια, με στόχο την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 -παρά το θετικό ξεκίνημα- παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 466,97 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον εξορυκτικό και τον βιομηχανικό κλάδο οι οποίοι καταγράφουν κέρδη 1% και 0,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός τομέας σημειώνει απώλειες 0,5%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 0,42% στις 4.372,41 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,2% στις 15.776 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που χάνει 0,16% στις 7.506 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στα επίπεδα των 7.884 μονάδων με άνοδο 0,17%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,17% στις 27.770 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,21% στις 9.382 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν τον πανευρωπαϊκό δείκτη σε υψηλά για το 2023 και υψηλότερα κατά περίπου 1,75%, καθώς τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών JPMorgan Chase and Wells Fargo στις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προκαλώντας χαμόγελα στις διεθνείς αγορές.

Στα «πράσινα» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι σημαντικότεροι δείκτες στις αγορές της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε την Παρασκευή στην Wall Street, στον απόηχο των επιδόσεων των αμερικανικών τραπεζών στο α' τρίμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται πως η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εξομαλύνεται σταδιακά μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση των SVB και Signature Bank.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακά κέρδη 0,07% στις 28.514 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 20.796 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,75%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai κέρδισε 1,42% στις 3.385 μονάδες, όπως και ο Shenzhen Composite που έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 11,855 μονάδες.

Άνοδο 0,17% στις 2.575 μονάδες σημείωσε ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα, ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.381 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Δεν προβλέπω χρεοκοπία των ΗΠΑ λόγω χρέους- θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο

Μισό τρισ. ευρώ πρέπει να «πληρώσουν» οι τράπεζες στην ΕΚΤ τον Ιούνιο

Τι απαντά η Goldman Sachs στα κρίσιμα ερωτήματα των επενδυτών για επιτόκια, πληθωρισμό, ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider