«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια
Ανάμικτες διαθέσεις επικράτησαν, σήμερα, στα ταμπλό των ευρωαγορών, καθώς οι επενδυτές «διαβάζουν» τα τελευταία μάκρο, εν αναμονή των επικείμενων αποφάσεων για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες. 

Ανάμικτες διαθέσεις επικράτησαν, σήμερα, στα ταμπλό των ευρωαγορών, καθώς οι επενδυτές «διαβάζουν» τα τελευταία μάκρο, εν αναμονή των επικείμενων αποφάσεων για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με απώλειες 0,1% στις 468,13 μονάδες, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σημειώνοντας «βουτιά» 2%.

Στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.898,77 μονάδες, μετά τα μάκρο για τον πληθωρισμό.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.549,44 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακά κέρδη 0,08% φθάνοντας στις 15.895,20 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 0,15% υψηλότερα στις 27.933,61 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,77% στις 9.494,80 μονάδες.

Σήμερα, η Eurostat ανακοίνωσε τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου: Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 9,9%, ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε το 7,8%. Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Βαρίδι» για τους ευρωπαϊκούς δείκτες κατέστησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος παρέμεινε πάνω από το 10%, ενισχύοντας το σενάριο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Άλλωστε, ανάλογα μηνύματα υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης εκπέμπονται και από την ΕΚΤ, αλλά και την Fed.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν επεσήμανε σήμερα ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου, τον επόμενο μήνα, εάν δεν διαδραματιστεί κάποια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό τοπίο.

«Εάν το βασικό σενάριο, στο οποίο βασίζονται οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τον Μάρτιο, μείνει ως έχει, θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια» δήλωσε ο ίδιος σε μια ομιλία του στο Δουβλίνο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, μιλώντας στο CNBC, έκανε λόγο για μία νέα αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, πριν από ένα «διάλειμμα».

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Heineken ανακοίνωσε αύξηση 9,2% στα έσοδα α' τριμήνου, με τη μετοχή της να κερδίζει 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Το profit taking διέκοψε το ανοδικό σερί

Fitch για ελληνικές τράπεζες: Τα συν και τα πλην από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Σε κλοιό πιέσεων τα cryptos: Συνεχίζει πτωτικά κάτω των 30.000 δολ. το Bitcoin, «βουτιά» 5% για το Ether

gazzetta
gazzetta reader insider insider