Τελευταία ενημέρωση 21:04
Πτωτικές διαθέσεις καταγράφονται στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ένα συνεχιζόμενο «χορό» εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ.
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,10% στις 33.865 μονάδες, με τον S&P 500 να διολισθαίνει 0,17% στις 4.147 μονάδες και τον Nasdaq να χάνει -0,15% στις 12.150 μονάδες.
Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Tesla που αποδυναμώνεται κατά 9,2%, καθώς η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων κατέγραψε πτώση άνω του 20% στα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο. Απογοητευτικά αποτελέσματα παρουσίασαν τόσο από η AT&T όσο και η American Express, με τις μετοχές τους να κοκκινίζουν -10% και -3% αντίστοιχα. Άλλες μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν επίσης πτώση, όπως η Nvidia, η Oracle, η Rivian Automotive και η. Seagate Technology με τις απώλειες να κινούνται πέριξ του 4%.
Πάντως, μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, περίπου το 16% των εταιρειών στον S&P 500 έχουν αναφέρει εταιρικά αποτελέσματα, με περίπου το 62% να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μείωση των κερδών για τις περισσότερες εταιρείες γεγονός που θα προβληματίσει τους επενδυτές. «Οι επιχειρηματικές ανακοινώσεις είναι ανάμεικτες μέχρι στιγμής, με μεμονωμένες μετοχές να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα εταιρικά αποτελέσματα σε σχέση με τις προσδοκίες και όχι με την ευρεία κατεύθυνση του δείκτη», εκτιμά ο Γουίλιαμ Νόρθεϊ, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην U.S. Bank Wealth Management.
Μάκρο
Παράλληλα, ένας νέος γύρος οικονομικών δεδομένων βρίσκεται στο επενδυτικό «μικροσκόπιο». Ειδικότερα, «βουτιά» σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σε μία ένδειξη ότι ο κλάδος αποδυναμώθηκε περαιτέρω, εν μέσω των πιέσεων από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό. Ο δείκτης για την τρέχουσα δραστηριότητα υποχώρησε στο -31,3 τον Απρίλιο, από το -23,2 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, οπότε και ο δείκτης δέχθηκε πίεση λόγω της πανδημίας. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν ότι οι συνθήκες της επιχείρησής τους επιδεινώθηκαν. Οι δείκτες για τις νέες παραγγελίες και αποστολές διαμορφώθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος, ήτοι στο -22,7 και -7,3 αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στο -0,2 από το -10,3.
Επίσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2021 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, με τις νέες αιτήσεις να φθάνουν τις 245.000, την τελευταία εβδομάδα, σε μια ένδειξη αύξησης των απολύσεων στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 5.000, φθάνοντας σε 245.000, καταδεικνύοντας μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των απολύσεων από τις αρχές του έτους. Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας συνιστά βαρόμετρο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.