Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Standard & Poor's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Standard & Poor's
Ισορροπία δυνάμεων στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή. Στο επίκεντρο η S&P.

Τελευταία ενημέρωση 12:24

Στις αποφάσεις και στις εκτιμήσεις της Standard & Poor's ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το τι μελλεί γενέσθαι με την επενδυτική βαθμιδα, εστιάζει το Χρηματιστήριο, με τις διεθνείς αγορές να αρχίζουν να κατηφορίζουν.

Να σημειωθεί πως ως απίθανο χαρακτηρίζει η JP Morgan το σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ειδικά από τους οίκους αξιολόγησης που την κατατάσσουν μία μόλις βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade», μέχρι να «κάτσει η σκόνη» και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προσδοκούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει είτε κυβέρνησης πλειοψηφίας είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης πιθανότητα και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Στη βάση αυτού του σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Κατά συνέπεια, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.

Από την άλλη, να σημειωθεί πως και η Societe Generale κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος καθώς θεωρεί πιο πιθανό ένα χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης της Ελλάδας από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα. Ωστόσο διαφοροποιείται από τη JP Morgan καθώς θεωρεί πως η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές (αν και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου ή καμία αλλαγή).

Σε μια πιο μεγάλη εικόνα των αγορών και σε διεθνή βάση, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε μια ισχυρότερη κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου στις αγορές, χάρη σε έναν ακόμη γύρο αδύναμων δημοσιοποιήσεων οικονομικών στοιχείων που ενίσχυσαν τους φόβους για μια ύφεση στις ΗΠΑ. Οι κινήσεις ήταν εμφανείς σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,60%, που ήταν - και όμως - η μεγαλύτερη πτώση του σε σχεδόν ένα μήνα.

Στο ταμπλό την Παρασκευή, και μετά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,02% στις 1.106 μονάδες, με τον FTSE 25 να σημειώνει επίσης οριακές κινήσεις και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,25% στις 831 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο κατά 0,63%, η ΕΤΕ κατά 0,12%, η Eurobank σημειώνει περιορισμένες κινήσεις στα 1,342 ευρώ με την Πειραιώς στο +0,53%.

Συνεχίζουν ανοδικά Cenergy και Aegean, ενώ οι αγοραστές επιστρέφουν στη Jumbo όπως και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ.

Ήπιες κινήσεις σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο

ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν οι εκκρεμότητες σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ - Τρεις mega πληρωμές έως τον Ιούνιο

Καύσιμα: Μικρή πτώση για τις τιμές – Πιέσεις ασκούν ο φόβος για ύφεση και το ισχυρό δολάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider