Κατάφερε εν τέλει να κλείσει με θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο, με χαμηλότερο τζίρο έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων και αναμένοντας την κρίσιμη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's.
Να σημειωθεί πως ως απίθανο χαρακτηρίζει η JP Morgan το σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ειδικά από τους οίκους αξιολόγησης που την κατατάσσουν μία μόλις βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade», μέχρι να «κάτσει η σκόνη» και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προσδοκούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει είτε κυβέρνησης πλειοψηφίας είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης πιθανότητα και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.
Στη βάση αυτού του σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Κατά συνέπεια, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.
Από την άλλη, η Barclays θέτει σημαντικές πιθανότητες, ο αμερικανικός οίκος να αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό την Παρασκευή, δεδομένου του πρόσφατου «track record» της Ελλάδας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την πτώση του δείκτη δημοσίου χρέους (και τα δύο είχαν αναφερθεί από τον Moody's στη απόφασή της να μεταβάλει το σε θετικό το outlook τον περασμένο μήνα). Οι επερχόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου θα αποτελούσαν έναν παράγοντα που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρατήσει τη S&P στο να προβεί σε μια αναβάθμιση των προοπτικών. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γενικά διαμορφώσει έναν αισιόδοξο τόνο σε σχέση τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις πρόσφατες εκθέσεις τους. Ευρύτερα, οι εκλογές δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση την πιθανότητα αλλαγής των προοπτικών στην αξιολόγηση της Standard & Poor's την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Barclays.
Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η Αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών καθώς μετά τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών τα νέα από τα εγχώρια μάκρο στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα μπορούν να χαρακτηριστούν. Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από οριακό μεν πρωτογενές πλεόνασμα δε με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες. Αν τα περυσινά στοιχεία δεν συγκινούν τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019 δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας. Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη η Ελλάδα θα είχε πάρει με βεβαιότητα την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο ο παράγοντας «εκλογές» και το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά στην διατύπωση εκτιμήσεων αξιολόγησης και σε επενδυτές που επιθυμούν μακρύ ορίζοντα κυβερνητικής σταθερότητας».
Παράλληλα, η εποχική κινητικότητα της περιόδου του Πάσχα κάθε άλλο παρά εποχική ήταν. Ο Γενικός Δείκτης σε ημέρες που παραδοσιακά είναι περισσότερο διεκπεραιωτικές ανέβασε στροφές και τζίρους διέσπασε κινητούς μέσους και γραμμή τάσης και γύρισε πλέον καθαρά ανοδικός. Η προσέγγιση των υπεραγορασμένων ζωνών μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ενεργοποίησε αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία κινήθηκαν σε μάλλον μετριοπαθείς ρυθμούς για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί. Το σημείο υποστήριξης έχει μεταφερθεί πλέον στις 1.077 μονάδες, εκεί πλέον διέρχεται η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης ενώ η αντίσταση οριοθετείται από την περιοχή των προηγούμενων υψηλών στις 1.140 μονάδες. Μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου είναι πιθανό να υπάρξει ένα σβήσιμο της δυναμικής και η κίνηση του Γενικού Δείκτη εντός εύρους για το αμέσως προσεχές διάστημα. Το εύρος έχει υποψήφιες ακραίες τιμές τις 1.122 και 1.041 μονάδες ωστόσο επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση μας είναι φορτισμένη από την τρέχουσα συγκυρία η οποία θεωρητικά δεν δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδων διαπραγμάτευσης της αγοράς επί του παρόντος.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,43% στις 1.111,33 μονάδες με τον τζίρο στα 84,76 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.695 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,13% στις 838,49 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 1,34% στα 1,2080 ευρώ, η ΕΤΕ έκλεισε στο +0,39%, η Eurobank σημείωσε άνοδο 1,75% στα 1,3635 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,71%.
Ισχυρή άνοδος για την Ελλάκτωρ που ξεπέρασε το 3,19% αλλά και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,81%, με τη Jumbo στο 1,82%, και τη Mytilineos στο 1,92%.
Συνέχισαν πτωτικά τα διυλιστήρια με τη Motor Oil στο -1,35% και τα ΕΛΠΕ στο -2,35%. Νέα κέρδη για Cenergy και Aegean.