Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές
Το διεθνές κλίμα και η αβεβαιότητα επηρεάζουν το Χρηματιστήριο.

Δε λένε να ηρεμήσουν οι αγορές μετά την κατάρρευση της SVB και το οριστικό τέλος της Credit Suisse ως ξεχωριστή οντότητα, καθώς η First Republic Bank δημιουργεί νέα θέματα... ή καλύτερα ρίχνει ένα ακόμη σπίρτο σε εύφλεκτο σκηνικό που προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες να σβήσουν...!

Η τράπεζα είδε τις καταθέσεις της να μειώνονται κατά 40% στα 104,5 δισ. δολάρια, ενώ εντός του 2023, ο τίτλος της First Republic έχει χάσει άνω του 90% της αξίας του. Μάλιστα, εν μέσω ισχυρότατων πιέσεων στην τράπεζα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως δεν προτίθεται να επέμβει στο θέμα της First Republic Bank.

Από το 2020, οι τράπεζες άρχισαν να μαζεύουν τα κρατικά ομόλογα με την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και, κατ' επέκταση, θα διατηρήσουν την αξία αυτών σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν συνέβη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στα επιτόκια, προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα. Υπάρχουν περισσότερα από 650 δισ. δολάρια που αφορούν πιθανές και μη πραγματοποιηθείσες ζημιές στα βιβλία των αμερικανικών τραπεζών, με τον κώδωνα του κινδύνου να χτυπά μόνο εάν αυτά τα ομόλογα πωληθούν πριν από τη λήξη τους στις σημερινές χαμηλότερες αγοραίες αξίες.

Βέβαια τα μάτια των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πως θα χαλαρώσουν τα πράγματα από το φετινό καλοκαίρι και θα ακολουθήσει μια μερική μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των traders στη βάση του ΧΑ στρέφεται στις ελληνικές τράπεζες. H Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 6,20 ευρώ (από 5,40 ευρώ) στα 2,75 ευρώ (από 2,20 ευρώ) και στα 1,70 (από 1,60 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο πλέον στα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ, προηγουμένως. Τα όσα δήλωσαν οι CEO Eurobank και ΕΤΕ στο Φόρουμ των Δελφών είναι ενδεικτικά της πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Κλείσιμο μήνα στην αυριανή συνεδρίαση με το Μάιο να αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα ένα δύσκολο μήνα για τις μετοχές όπως εκτιμούν και αρκετοί κορυφαίοι αναλυτές.

Στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,10% στις 1.097,52 μονάδες, με τον FTSE 25 να καταγράφει οριακές κινήσεις και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,38%.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί οριακά 0,09%, η ΕΤΕ κινείται ελαφρώς πτωτικά, η Eurobank σημειώνει πτώση 0,78% και η Πειραιώς παραμένει στα 2,172 ευρώ.

ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ ισοφαρίζουν κάπως τις απώλειες των τραπεζών, ενώ πιέσεις ασκούνται στην Ελλάκτωρ που χάνει τα 2 ευρώ.

Πτώση 0,76% για τη μετοχή της Βιοχάλκο, με την ΕΥΔΑΠ στο -1%. Το κατώφλι των 8 ευρώ περνάει η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Νέες υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Οι «καταλύτες» για τη συνέχεια

Στη Mytilineos η σύμβαση 135 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής

Πακέτο φοροελαφρύνσεων με οκτώ μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider