Πετρέλαιο: Πτώση λόγω της «αδύναμης» εικόνας της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτώση λόγω της «αδύναμης» εικόνας της οικονομίας
Τα στοιχεία για το δολάριο ενίσχυσαν την υπόθεση πως η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά δεν πυροδότησαν  περαιτέρω τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% σε χαμηλό μίας εβδομάδας την Πέμπτη, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία για ύφεση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ και τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία επιβάρυναν το κλίμα.

Τα στοιχεία για το δολάριο ενίσχυσαν την υπόθεση πως η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά δεν πυροδότησαν περαιτέρω τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό σε άλλες χώρες. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου ενισχύοντας το κόστος δανεισμού, πιέζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο ομοσπονδιακού χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων και να αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα πυροδοτούσε παγκόσμια οικονομική ύφεση.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τα πρόσφατα τραπεζικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική κρίση σε μεγάλο μέρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας και η συνεχιζόμενη ισχυρή πιθανότητα ύφεσης παραμένουν... σημαντικά εμπόδια» για τις αγορές πετρελαίου, δήλωσαν με υπόμνημα τους αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Ritterbusch and Associate, σύμφωνα με το Reuters.

Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες, αλλά θα ήταν απαραίτητη εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις Neel Kashkari.

Aπό την άλλη, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέτρια τον περασμένο μήνα, τη μικρότερη ετήσια αύξηση των τιμών παραγωγού σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Τα συμβόλαια του brent υποχώρησαν 1,43 δολάρια ή 1,9% στα 74,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό υποχώρησε 1,69 δολάρια ή 2,3% στα 70,87 δολάρια.

Αυτά ήταν τα χαμηλότερα κλεισίματα και για τους δύο δείκτες αναφοράς από τις 4 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Το ισχυρό δολάριο έφερε την πτώση

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Και ο υποκείμενος πληθωρισμός θα υποχωρήσει - Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις

Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider