Η γερμανική ύφεση και το αμερικανικό χρέος ρίχνουν τη σκιά τους στις ευρωαγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γερμανική ύφεση και το αμερικανικό χρέος ρίχνουν τη σκιά τους στις ευρωαγορές
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ τα νέα που προέρχονται και από την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικά.

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Νευρικότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές και την Πέμπτη καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ τα νέα που προέρχονται και από την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την Destatis, σε ύφεση εισήλθε η οικονομία της Γερμανίας, καταγράφοντας συρρίκνωση άνω των αρχικών εκτιμήσεων το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών συμπιέστηκαν από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, που είναι χαμηλότερη από τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,4%, που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει πλέον σε ύφεση (δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης).

Επιπλέον, άλλος ένας παράγοντας διατήρησης του κόστος εργασίας και άρα των τιμών σε υψηλό επίπεδο έρχεται να προστεθεί και μάλιστα πλέον με δυναμικό τρόπο στη γερμανική οικονομία: η έλλειψη προσωπικού.

Αυτό καταδεικνύει με ιδιαίτερη έμφαση η τελευταία έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), η οποία διεξήχθη μεταξύ περίπου 21.000 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους και τις περιφέρειες στη Γερμανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούν ολοένα και μεγαλύτερο επιχειρηματικό κίνδυνο την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση μισθών και κατ' επέκταση του εργατικού κόστους και του πληθωρισμού, την ίδια ώρα που ο τελευταίος συνεχίζει να πυροδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζει η καταληκτική διορία της 1ης Ιουνίου η αγωνία για τις συζητήσεις για την άρση της «οροφής» του αμερικανικού δημοσίου χρέους εντείνεται, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings να υποβαθμίζει το outlook του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,12% και τις 458,20 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,23% στις 4.273 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,12% στις 15.823 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,29% στις 7.605 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,17% στις 7.241 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,15% στις 26.484 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,15% στις 9.150 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Καθοδικά κινήθηκαν κατά κύριο λόγο και τα ασιατικά χρηματιστήρια «χορεύοντας» και αυτά στον «ρυθμό» του χρέους των ΗΠΑ, ενώ αξιολογήθηκε και το γεγονός πως η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,39%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,05%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai έχασε 0,11% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,19%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng καταποντίστηκε 1,93% ενώ ο KOSPI στη Σεούλ έκλεισε με απώλειες 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές του αμερικανικού αξιόχρεου - «Θρίλερ» στις αγορές

FT: Κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια 200 δισ. ευρώ θέλει να στείλει η ΕΕ στην Ουκρανία

Η ανάπτυξη «εισιτήριο» για την αύξηση δαπανών - Τι σημαίνει ο νέος κανόνας του 2,6% για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider