Νευρικότητα και μεταβλητότητα ήταν τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, εν μέσω κλεισίματος μήνα και πενταμήνου, της αναδιάρθωσης των δεικτών της MSCI και των κινήσεων από τα passive funds που ακολουθούν τους μεγάλους δείκτες.
Μπορεί να μην υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Greece Standard κυρίως ως προς την είσοδο ή τη διαγραφή κάποιας μετοχής, αλλά η μεταβολή στις σταθμίσεις και στις θέσεις των ξένων έφεραν πιέσεις στις τράπεζες, με την Autohellas και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μπαίνουν και επίσημα στον MSCI Small Cap. Από τις 17:00 και έπειτα όπου υλοποιήθηκαν οι αλλαγές, η καθαρή αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε από τα 99 εκατ. ευρώ στα 306,6 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 13,42 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι, η ΕΤΕ υποχώρησε περαιτέρω στα 5,80 ευρώ, με πτώση 3,17%, με τη Eurobank στο -1,88% και στα 1,46 ευρώ, και την Alpha Bank στο -1,42% με όγκο άνω 17,39 εκατ. στα 1,3855 ευρώ. Άντεξε μερικώς στο -0,29% η Πειραιώς στα 2,76 ευρώ. Σε ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ υπήρχε υψηλό ανεκτέλεστο από αγοραστές.
Βαρύτατες πιέσεις ασκήθηκαν εκ νέου προς την ΕΧΑΕ (-4,10% στα 4,91 ευρώ), μετά τα αποτελέσματα και την ασάφεια που υπάρχει ως προς το σε ποια επίπεδα σε θα πραγματοποιηθούν οι αγορές ιδίων τη στιγμή που η εταιρεία δε θα διανέμει μέρισμα. Στο -3,97% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ στα 6,53 ευρώ, ενώ αρνητικά έκλεισε η ΕΕΕ στο -1,25%, ο ΟΠΑΠ (-0,19%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,46%), η Jumbo (-2,25%) και η Lamda (-1,16%). Από την άλλη, η αγορά συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις μετοχές της Aegean (1,32% στα 9,99 ευρώ), της ΜΟΗ (2,29% στα 24,12 ευρώ), της Μυτιληναίος (1,45% και τα 29,48 ευρώ).
Ανοδικά και μια ανάσα από τα 8 ευρώ βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, ενώ και η Titan ενισχύθηκε περαιτέρω στα 16,60 ευρώ πλέον. Περιορισμένες μεταβολές για Ελλάκτωρ στο 0,44% και με την Autohellas, στο 0,28%.
Ως προς τους δείκτες, ο Γενικός Δείκτης άντεξε γενικά, κλείνοντας με πτώση 0,52% στις 1.218,65 μονάδες, ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,75% στι 2.946,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου κατά 1,87% στις 957,27 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 12,30%, με τον FTSE 25 στο +12,27%, και τον τραπεζικό δείκτη στο 20,55%. Επιπλέον, διαφαίνεται και μια διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής των χαρτοφυλακίων, «κλικάροντας» πάνω σε τίτλους που υποαπέδωσαν, με μεγαλύτερη κατανομή και έκθεση σε τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές. Παράλληλα, η πληροφορική συνεχίζει να κερδίζει έδαφος μέσω της ρευστότητας που δημιουργείται από profit taking και νέα κεφάλαια. Επιπλέον, οι διρθωτικές συνεδριάσεις έδειξαν μια ικανοποιητική απορρόφηση της προσφοράς που προέκυψε, ενισχύοντας και την εμπιστοσύνη αυτώ που δε φοβήθηκαν και κράτησαν σταθερές τις θέσεις τους. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές αποσυμφορήθηκαν αρκετά από τα υπεραγορασμένες επίπεδα τόσο για την αγορά όσο και σε επιμέρους τίτλους.
Να σημειωθεί πως σε ενημέρωση των δεδομένων ως προς τος σκέλος της πιστωτικής ανάλυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προχώρησε η Moody's, παραθέτοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα και προκλήσεις που ανοίγονται γύρω από αυτές.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ως προς τα πιστωτικά πλεονεκτήματα των τραπεζών εστιάζει: 1) στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας που βελτιώνει την ποιότητα των ενεργητικού της, 2) στην αύξηση των καταθέσεων και στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές που ενισχύει το προφίλ χρηματοδότησης και τη ρευστότητα της εκάστοτε τράπεζας και 3) στο σχετικά χαμηλότερο σχηματισμό προβλέψεων που στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία βρίσκεται σε μια ανοδική τάση.
Παράλληλα, η Axia διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για Eurobank, στα 7,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 5,5 ευρώ προηγουμένως και στα 3,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,1 ευρώ προηγουμένως. Η Axia δίνει έμφαση στην υψηλότερη ανοδική δυναμική της Alpha Bank, καθώς επωλείται από μια μεταγενέστερη «κορύφωση» στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με τους ομολόγους της και τη βελτίωση του δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μέσω της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.
Στα διεθνή και ως προς τη συμφωνία για το χρέος κανείς δε μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη με την πρώτη ψηφοφορία TARP τον Σεπτέμβριο του 2008, ένα πακέτο διάσωσης 700 δισ. δολαρίων που πρότεινε η κυβέρνηση Μπους στο απόγειο της GFC. Όπως και η σημερινή συμφωνία, είχε επίσης την υποστήριξη των ηγετών και των δύο κομμάτων, αλλά απορρίφθηκε στη Βουλή κατά την πρώτη ψηφοφορία με διαφορά 228-205, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του S&P 500 (- 8,79%) από τη Μαύρη Δευτέρα το 1987. Τώρα είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας οικονομικής κρίσης, αλλά οι αγορές έχουν αιφνιδιαστεί με αυτές τις ψηφοφορίες στο παρελθόν, ακόμα κι αν όλα φαίνονται εντάξει επί του παρόντος.