Οι ευρωαγορές διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη καθώς απετράπη η χρεοκοπία των ΗΠΑ με τη Γερουσία να εγκρίνει το νομοσχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους και των κρατικών δαπανών κατά δύο χρόνια.
Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,47% στις 457 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 προσθέτει 0,52% στις 4.280 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,48% στις 15.929 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 7.519 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,63% στις 7.182 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο +0,44% και τις 26.657 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 διαμορφώνεται στις 9.210 μονάδες με +0,48%.
Η Γερουσία ενέκρινε, με πλειοψηφία (63 ψήφοι υπέρ, 36 κατά), το σχέδιο νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, που είχε ήδη εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κείμενο θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών. Πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Aφού ξεπεράστηκε κι αυτό το εμπόδιο, η επενδυτική προσοχή επιστρέφει στις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, στον κίνδυνο ύφεσης και στο αν η Fed θα αυξήσει εκ νέου ή θα «παγώσει» τις επιτοκιακές ανόδους στον αγώνα της για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Πίσω στην Ευρώπη και στο μέτωπο των «μάκρο», ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%. Ο μεταποιητικός PMI για το σύνολο της Ευρωζώνης «διολίσθησε» σε χαμηλό 36 μηνών. Ειδικότερα, ο PMI υποχώρησε στις 44,8 μονάδες από τις 45,8 μονάδες του Απριλίου, παραμένοντας κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, τα νέα αυτά δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι το ποσοστό του 6,1% ήταν ακόμα «πολύ υψηλό» και ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στον στόχο του 2% «έγκαιρα».
«Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να πάμε πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό προορισμό, αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά από αυτόν» υπογράμμισε ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ μιλώντας στη Le Monde. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», επεσήμανε ο Πανέτα, για να συμπληρώσει πως: «Η νομισματική σύσφιξη θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εγχώρια ζήτηση να παραμείνει ασθενής και αυτό να μεταφραστεί σε παρατεταμένη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και σε τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη».
Μίνι ράλι στην Ασία
Ανοδικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας, με σημαντικές στηρίξεις από τον τεχνολογικό κλάδο στον απόηχο της αμερικανικής συμφωνίας για το χρέος. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 4,2%, ενώ ο Kospi πρόσθεσε 1,19% καθώς ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας για τον Μάιο υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο κατά 1,21%. Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε κατά 0,83% και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 1,57%. Στην Αυστραλία, από την άλλη, ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,48%.