Τελευταία ενημέρωση 11:05
Επενδυτική φρενίτιδα επικράτησε και χθες (και επικρατεί και σήμερα) στο Χρηματιστήριο με τους αγοραστές να παίρνουν σειρά σε τράπεζες, κατασκευές και ενέργεια, ενώ τις εντυπώσεις έκλεισε και ο ΟΠΑΠ που κινήθηκε λες και δεν υπήρξε αποκοπή μερίσματος.
Κάτι οι ξένες ισχυρές επενδυτικές τράπεζες που αναβαθμίζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για οικονομία και τράπεζες, κάτι η πλούσια και εποικοδομητική ατζέντα μέχρι τις εκλογές, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας.
Μετά τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, ακολούθησε σήμερα και η JP Morgan, τονίζοντας πως αποτελεί εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την επενδυτική βαθμίδα από τον Σεπτέμβριο.
Η Goldman Sachs επανέλαβε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 1,95 (από 1,70 ευρώ) στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) και στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ πλέον, από 1,55 ευρώ προηγουμένως. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές του οίκου διατηρούν σταθερό το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) στο 16% και για τις τέσσερις.
Η HSBC επανήλθε δυναμικά για τις μετοχές της Jumbo και του ΟΠΑΠ αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους και διατηρώντας στο ακέραιο τη σύσταση «buy».
Επιπλέον, «ταύρος» για την Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει η Morgan Stanley, αναμένοντας μια ισχυρή ανάπτυξη στη διετία και τοποθετώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλους του 2023 - αρχές του 2024.
Να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να αποτελεί «κλειδί» για την τάση της αγοράς, με τον κλάδο να διασπά χθες με εμφατικό τρόπο τις 1.000 μονάδες, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και πραγματοποιώντας παραπάνω από 1/3 του συνολικού τζίρου.
Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στο Investor Day της Alpha Bank που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις τράπεζες. Τα θετικά όμως δε σταματούν σε αυτό καθώς αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, στις 9 Ιουνίου η Fitch θα προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (την ίδια ημέρα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό), στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, αυτή η αρκετά πλούσια ατζέντα, αναμένεται να δώσει μια κίνηση στην αγορά που θα τη φέρει πιο κοντά προς τη ανοδική διάσπαση κρίσιμων επιπέδων (προς τις 1.261 μονάδες, με το βλέμμα στις 1.300 και 1.400 μονάδες).
Στα διεθνή σαφώς το παιχνίδι θα κριθεί στις συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ με την πρώτη να μην έχει κλείσει προς μια αύξηση είτε προς ένα πάγωμα των επιτοκίων, αλλά με την ΕΚΤ να βλέπει άλλες δύο.
Στο ταμπλό, με υψηλό gap και τζίρο άνοιξε η Alpha Bank καταγράφοντας «αλμα» 4,7% στα 1,5455 ευρώ, συμπαρασύροντας όπως ήταν αναμενόμενο και τις υπόλοιπες τράπεζες. Συγκεκριμένα, η κίνηση της Alpha στέλνει στο 2,48% την ΕΤΕ στο 2,47% τη Eurobank και στο 1,11% την Πειραιώς.
Η αγορά φαίνεται να ακολουθεί σε αυτό το τέμπο κλείνοντας μερικώς θέσεις από άλλους κλάδους και μετοχές που έχουν σαφώς υπεραποδώσει (βλέπει Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ) και βάζοντας επιπλέον κεφάλαια σε τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,7% στις 1.253,79 μονάδες, με την καθαρή αξία στα 26,12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,95% στις 3.056 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός χτίζει μαξιλάρι πάνω από τις 1.000 μονάδες στις 1.029,84 με κέρδη 2,89%.
Viohalco, Cenergy και Ελλάκτωρ συνεχίζουν ανοδικά, ενώ ήπιες διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται σε Coca Cola και Mytilineos.
Προς τις 6 πτωτικές συνεδρίασεις οδεύει η ΕΧΑΕ αν δε καλυφθεί η προσφορά που προκύπτει. Παρά τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την αγορά, η ΕΧΑΕ δείχνει να έχει μπει σε μια φάση διόρθωσης με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερα από τη διοίκηση και περισσότερες κινήσεις στο θέμα κόστους, απολαβών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με την αναβάθμιση της οικονομίας.