Χρηματιστήριο: Ήπιες κινήσεις και stock picking - Ποιες μετοχές υπεραποδίδουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπιες κινήσεις και stock picking - Ποιες μετοχές υπεραποδίδουν
Ετοιμάζονται στην αγορά για να υποδεχθούν το άνοιγμα μιας νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, με εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Τελευταία ενημέρωση 15:10

Πέντε συνεδριάσεις (με τη σημερινή) μακριά από τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης απέχει το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε τυχόν μικροαλλαγές στα χαρτοφυλάκια τους ώστε να είναι έτοιμοι για το άνοιγμα μιας νέας περιόδου, που επιφυλάσσει, όπως όλα δείχνουν, αρκετές θετικές εξελίξεις, σε όλα τα μέτωπα και τους κλάδους.

Φυσικά, ο διεθνής παράγοντας κρύβει εκπλήξεις, κυρίως σε ότι αφορά τον πληθωρισμό και τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά η Ελλάδα και το Χρηματιστήριο δείχνουν ικανά να μπορούν να υπεραποδώσουν, έχοντας υποστεί αρκετά χρόνια πιέσεων, εσωστρέφειας και αρνητικών επιδόσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το εγχώριο επενδυτικό story χαρακτηρίζεται ως ένα πιεσμένο ελατήριο, που μπορεί να ξεχωρίσει. Ο τουριστικός κλάδος πάει καλά, με νέους προορισμούς να κλέβουν τις εντυπώσεις, η οικονομία βαδίζει ελαφρώς καλύτερα από της Ευρωζώνης, όπως και ο πληθωρισμός και η αγορά αναμένει μια σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας μεγάλα διεθνή κεφάλαια.

Στα διεθνή κύριο σημείο αποτελεί η ομιλία του Πάουελ στη Βουλή και στη Γερουσία την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα, αλλά μετά τη συνεδρίαση της FOMC πιθανότατα να μην έχει κάτι φρέσκο να προσθέσει. Γύρω ωστόσο από αυτό υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι της Fed και της ΕΚΤ, που δίγουρα θα δώσουν ένα σήμα στις αγορές.

Δεδομένης της αυξανόμενης παγκόσμιας έμφασης στην άνοδο των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο ο πληθωρισμός στην περιοχή (Τετάρτη) και η αναμενόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, και τα σχετικά σχόλια, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα Gilts και στα παγκόσμια ομόλογα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1377 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου. Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών. «Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής», όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια διόρθωση της τάξεως του 0,15% στις 1.275,95 μονάδες, με τον τζίρο στα 47 εκατ. ευρώ. Ήπια πτώση για FTSE 25 κατά 0,49% στις 3.091,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαδίδει ελαφρώς κατά 0,66% στις 1.012,75 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,34% στα 5,89 ευρώ, η Alpha υποχωρεί κατά 0,39% στα 1,534 ευρώ και η Πειραιώς κατά -0,6% ευρώ στα 2,978. Ισχυρότερες απώλειες για τη Eurobank στο -1,55% και στα 1,5225 ευρώ.

Ξεχωρίζει η Aegean το 4,04% και τα 10,30 ευρώ αλλά και η ΜΟΗ (0,89%), ΕΛΠΕ (0,85%), και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,86%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ράλι καταγράφει η Intrakat στο 3,23% και τα 2,075 ευρώ με τη Fourlis στο 2,17% και τα 4,47 ευρώ.

Ήπια πτώση για ΕΧΑΕ στο 0,4% και τα 5 ευρώ, με υψηλό τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider