Wall Street: Τρίτη συνεδρίαση σε πτώση - Απώλειες 1,2% για Nasdaq

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τρίτη συνεδρίαση σε πτώση - Απώλειες 1,2% για Nasdaq
Υπενθυμίζεται πως και στη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει 245 μονάδες, τον ευρύτερο 0,47%, και ο τεχνολογικός 0,16%.

Tρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών σημειώθηκε στηη Wall Street την Τετάρτη με το κλίμα να βαραίνει στον απόηχο των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων για τις οποίες οι επενδυτές φοβούνται πως θα είναι η αιτία ύφεσης και συρρίκνωσης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως και στη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει 245 μονάδες, τον ευρύτερο 0,47%, και ο τεχνολογικός 0,16%.

Ο πρόεδρος της Fed, κ. Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι έως ότου να καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου τα στελέχη της FOMC αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι το «διάλειμμα» ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει τον τρέχοντα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως θα ακολουθήσουν 2 νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% φέτος.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν πως θα είναι σώφρων να αυξήσουμε τα επιτόκια κάπως ψηλότερα μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Πάουελ.

Από την άλλη, τη διατήρηση του επιπέδου-στόχου του επιτοκίου της Fed δήλωσε ότι υποστηρίζει o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, αλλά και ότι είναι συνετό να δοθεί χρόνος για υποχώρηση του πληθωρισμού ως απάντηση στις κινήσεις του παρελθόντος.

«Το να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει για λίγο είναι συνετό γιατί η πολιτική είναι πραγματικά περιοριστική για λιγότερο από ένα χρόνο και χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσουν ουσιαστικά οι αλλαγές της νομισματικής πολιτικής την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Μπόστιτς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow Jones έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,30% στις 33.951 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.365 μονάδες με απώλειες 0,53% ενώ και ο Nasdaq έχασε 1,21% στις 13.502 μονάδες.

Εμπορεύματα

Με πτώση υποδέχθηκαν οι τιμές του χρυσού την κατάθεση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ επανέλαβε την εκτίμηση πως θα χρειαστούν ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με απώλειες 0,1% ή 2,8 δολαρίων/ουγγιά και διαμορφώθηκαν στα 1.944,9 δολάρια/ουγγιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε με απώλειες 1,8% στα 22,81 δολάρια/ουγγιά, ενώ ο χαλκός Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 3,91 δολάρια/λίβρα. Απώλειες 2% και για την πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου που διαμορφώθηκε στα 949 δολάρια/ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με ισχυρή πτώση 2,5% στα 1.344,30 δολάρια/ουγγιά.

Ανοδικά έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Τετάρτη, με τη στήριξη να αποδίδεται στα αισιόδοξα οικονομικά σχόλια από κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο και σε σημάδια καλής ζήτησης. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,34 δολάρια ή 1,9%, κλείνοντας στα 72,53 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 77,12 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,22 δολάρια ή 1,6% στο ICE Futures Europe. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Ιουλίου, αυξήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 2,624 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκε 3,6% στα 2,564 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου, σημείωσε άλμα 4,2% φθάνοντας στα 2,597 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ideal: Έκτακτη Γ.Σ. στις 20/7 για ΑΜΚ έως 3,14 εκατ. ευρώ

Η πραγματική διαφωνία στην ΕΚΤ δεν είναι πλέον για το ύψος των επιτοκίων

Μπόστιτς (Fed): «Αχρείαστα» επιβλαβείς ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider