Μπόστιτς (Fed): «Αχρείαστα» επιβλαβείς ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόστιτς (Fed): «Αχρείαστα» επιβλαβείς ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων
Ο Μπόστιτς είπε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι «ο πήχης για να δικαιολογηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από λίγους μήνες».

Τη διατήρηση του επιπέδου-στόχου του επιτοκίου της Fed δήλωσε ότι υποστηρίζει o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, αλλά και ότι είναι συνετό να δοθεί χρόνος για υποχώρηση του πληθωρισμού ως απάντηση στις κινήσεις του παρελθόντος.

«Το να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει για λίγο είναι συνετό γιατί η πολιτική είναι πραγματικά περιοριστική για λιγότερο από ένα χρόνο και χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσουν ουσιαστικά οι αλλαγές της νομισματικής πολιτικής την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Μπόστιτς, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Έχουμε καλούς λόγους να αναμένουμε ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής μας θα είναι ολοένα και πιο αποτελεσματική τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα επιτάχυνε την πρόοδο προς αυτόν τον σκοπό».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε κατάθεση στο Κογκρέσο, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα για να μειωθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ και να συγκρατηθούν οι πιέσεις στις τιμές, παρόλο που κράτησαν σταθερά τα επιτόκια στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπόστιτς είπε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι «ο πήχης για να δικαιολογηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από λίγους μήνες».

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα επεσήμανε ότι καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται έτσι ώστε η νομισματική πολιτική να γίνεται ουσιαστικά πιο αυστηρή.

«Νομίζω ότι αυτή η δυναμική είναι ‘παθητική σύσφιξη’ και θα πρέπει να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε στην πορεία προς τον στόχο μας, εάν επιμείνουν οι πρόσφατες τάσεις πληθωρισμού», είπε.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Ώσταν Γκούλσμπι, δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα ήταν μια «δύσκολη απόφαση», καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να καταλάβουν εάν έχουν προχωρήσει αρκετά για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Ο Γκούλσμπι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για την αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών από πολλούς από τους συναδέλφους του μετά την κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «σήμα» Πάουελ για αυξήσεις επιτοκίων: «Η Fed έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει»

Η πραγματική διαφωνία στην ΕΚΤ δεν είναι πλέον για το ύψος των επιτοκίων

Γαλλία: Ισχυρή έκρηξη στο Παρίσι - Τουλάχιστον 16 τραυματίες, κατέρρευσαν κτίρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider