«Βαθύ κόκκινο» στο Χρηματιστήριο - Πού οφείλεται το μετεκλογικό ξεπούλημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαθύ κόκκινο» στο Χρηματιστήριο - Πού οφείλεται το μετεκλογικό ξεπούλημα
Γιατί η αγορά διόρθωσε τόσο επιθετικά με τζίρο που ξεπέρασε τα 140 εκατ. ευρώ.

Πολλοί μπορεί να ανέμεναν ένα νέο ράλι στο Χρηματιστήριο μετά το ξεκάθαρο πολιτικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, με παράλληλη υποχώρηση και κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπήρξε.

Αντιθέτως, τα στοιχήματα για μια επανάληψη του trade Μαΐου αλλά και η εξαέρωση «αέρα» έφεραν ισχυρή διόρθωση (απώλεια 34,97 μονάδων για τον ΓΔ) και επιθετικές ρευστοποιήσεις από βραχυπρόθεσμους, χωρίς να αλλάζει απολύτως τίποτα από άποψη θεμελιωδών μεγεθών και με τις ξένες αγορές να ανηφορίζουν προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Κάπως έτσι, αναζητείται πλέον αντίδραση προς τις 1.250 μονάδες για αρχή, με επόμενες στηρίξεις στις 1.200 - 1.180 μονάδες, καθώς πολλοί ανέμεναν μια ισχυρή διόρθωση για να μπουν στην αγορά. Παράλληλα, προέκυψε πλέον μεγαλύτερη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια και αποφόρτιση των ταλαντωτών από τα υπεραγορασμένα επίπεδα στα οποία είχαν εισέλθει οι ζώνες τιμών, μετά την πρώτη ανοδική εκλογική υπερφόρτιση, βελτιώνοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr πλήθος Ελλήνων από retail και θεσμικούς έβγαλαν έντονες πωλήσεις, ενώ οι ξένοι άρχισαν να τοποθετούνται και να αγοράζουν σταδιακά κλείνοντας και βιβλία εξαμήνου μέχρι τέλος εβδομάδας.

Από την άλλη, στη δεύτερη κατά σειρά ευρεία επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει η Eurobank Equities, καθώς «ανοίγει» πλέον ο «δρόμος» για ένα περαιτέρω re - rating της εγχώριας αγοράς.

Με σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πλέον την πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων κατά την επόμενη τετραετή θητεία της, όπως τονίζει η Eurobank Equities. Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επενδυτικό κενό (πάγιες επενδύσεις χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ).

Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλο - επενδυτικού σκηνικού και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να «ξεκλειδώσει» τις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5 - 3%.

Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή «πηγή» κυκλικότητας, συναρπαστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, «υγιείς» μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (επικείμενη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης), η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές στέλνουν το πιο ξεκάθαρο «σήμα» για επενδύσεις (investment case) τα τελευταία 17 χρόνια.

Τα «top picks» της Eurobank Equities αποτελούν ένα «μείγμα» ποιοτικών τίτλων με καλή ορατότητα σε κέρδη και μερίσματα (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μytilineos), με την προσθήκη μετοχών υψηλότερου beta με χαμηλές αποτιμήσεις όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, άκρως θετικά ήταν τα σχόλια των οίκων αξιολόγησης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι credit positive (πιστωτικά θετικό) κατά την άποψή μας, καθώς «ανοίγει το δρόμο» για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», όπως αναφέρει o Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's και υπεύθυνος για την Ελλάδα, μετά την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της «υγιούς» κατάστασης του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και για μια αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση των τρεχουσών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για μια σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στελέχη της Moody's πραγματοποίησαν, προ ολίγων ημερών, σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε ένα πολύ καλό κλίμα, καταγράφοντας και αναγνωρίζοντας τη σημαντική, περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Κάπως έτσι, δε θα πρέπει να αποκλείονται τυχόν έκτακτες αναβαθμίσεις, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου για οικονομία - κλάδο.

Νωρίτερα, η Standard & Poor’s επισήμανε ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επενδύσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο οίκος.

Επιπλέον, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας περνά στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ τα εργασιακά αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ηγείται των Μεταφορών και Υποδομών και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να επωμίζεται τα θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο Γιώργος Γεραπετρίτης και υπ. Άμυνας ο Νίκος Δένδιας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, με βάση τα παραπάνω υπήρξε κύμα ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ και οι αποκοπές μερισμάτων ενέτειναν το αρνητικό κλίμα, όπως για παράδειγμα σε ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ElvalHalcor.

Η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε κατά 8,29% στα 23,02 ευρώ, με την ElvalHalcor στο -5,76% και την Τέρνα Ενεργειακή -3,66%.

Βέβαια επειδή δε κοιτάμε μόνο δείκτες αλλά μετοχές όλο σχεδόν το ταμπλό βάφτηκε σε ένα βαθύ κόκκινο.

Επιθετικό ξεπούλημα σε ΔΕΗ (-4,13%), Aegean (-4,43%), Ελλάκτωρ (-5,59%), Jumbo (-3,08%), και ηπιότερα σε ΕΕΕ (-1,82%), Μυτιληναίο (-1,4%), ΟΠΑΠ (-1,96%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,81%).

Στις τράπεζες, όπου βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,43% στα 1,3474 ευρώ, η Πειραώς κατά 3,88% στα 2,672 ευρώ και η Eurobank κατά 2,68%. Βγήκαν κάπως άμυνες στην ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 1,35% εν μέσω κινήσεων μαζέματος στις δημοπρασίες.

Επιθετικές πωλήσεις και σε Viohalco που έκλεισε στο -4,17% αλλά και σε ΕΧΑΕ -4,10%.

Απώλειες 6,8% για ΑΒΑΞ, 4,96% για Τεχνική Ολυμπιακή, και 3,76% για ΑΔΜΗΕ.

Επέζησαν των πωλήσεων Dimand και EpsilonNet.

Σε επίπεδο δεικτών, ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε κατά 2,76% στις 1.233,74 μονάδες με τον τζίρο στα 142,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 2,7% στις 2.979,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3% στις 953,14 μονάδες και πλέον αναζητείται αντίδραση στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Credit positive η νέα τετραετία Μητσοτάκη - Διασφάλιση της συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές

Τράπεζες: «Πράσινο φως» για την επενδυτική βαθμίδα ανάβει το αποτέλεσμα των εκλογών – Σε θέση για άλμα 10ετίας η χώρα

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider