Τελευταία ενημέρωση 16:13
Σε θετικό έδαφος - και μάλιστα σημειώνοντας σημαντικά κέρδη - συνεχίζουν να κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την (αναμενόμενη) απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων, «διαβάζοντας» και τις τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια «αποκωδικοποίησης» των όποιων μηνυμάτων σχετικά με τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γνωρίζει «άλμα» 1,33% στις 471 μονάδες.
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,38% στις 7.705,86 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,95% στις 7.457 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 1,36% φθάνοντας στις 16.350 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 1,93% υψηλότερα στις 29.539 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει κέρδη 0,99% στις 9.695 μονάδες.
Η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της (την 9η συνεχομένη) κατά 25 μονάδες, προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των αναλυτών, στην προσπάθειά της να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, «ακολουθώντας» τον βηματισμό της Fed.
Κατά συνέπεια, με τη νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξάνονται σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τον στόχο της ΕΚΤ για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, προαναγγέλοντας τη συνέχιση της σύσφιξης πολιτικής για όσο οι πιέσεις εμφανίζονται ισχυρές.
Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, ωθώντας τα στο εύρος του 5,25% - 5,5% στην 11η άνοδο κατά τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, ενώ όλα τα ενδεχόμενα μέχρι το τέλος του 2023 παραμένουν ανοιχτά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2001 πριν ακόμη και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007 - 2009, ενώ η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) - το όργανο της Fed που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής - ήταν ομόφωνη.
Μάκρο
Πτώση κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει εν μέσω της τουριστικής περιόδου, που συνηθίζεται να υποχωρεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INE, η ανεργία υποχώρησε στο 11,6% το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος, σε σύγκριση με το 13,27% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,49% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Επίσης, το ποσοστό ήταν καλύτερο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 12,3% σε δημοσκόπηση της FactSet.
Επιχειρηματικά νέα
Οι επενδυτές παράλληλα σήμερα αξιολογούν και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνουν οι «κολοσσοί» της ηπείρου.
Aπότομη πτώση κερδών β’ τριμήνου σε ετήσια βάση ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας Shell την Πέμπτη, επικαλούμενη τις χαμηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων και τα περιθώρια στα διυλισμένα προϊόντα. Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 5,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και 9,6 δισ. δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
Την ίδια στιγμή, κέρδη σύμφωνα με τις προσδοκίες ανακοίνωσε η Barclays για το β’ τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν σε 1,3 δισ. λίρες, παρά τη βραδύτερη δυναμική στην επενδυτική τραπεζική. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,4 δισ. λιρών για το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv. Η τράπεζα είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 1,78 δισ. λιρών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι επιδόσεις του β’ τριμήνου υποστηρίχθηκαν από το τμήμα εσωτερικού και από το τμήμα καταναλωτών και καρτών. Και τα δύο είχαν υψηλότερα έσοδα στο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 3% λόγω της χαμηλότερης δραστηριότητας των πελατών. Η Barclays ανακοίνωσε επίσης σχέδια για αγορά μετοχών έως και 750 εκατομμυρίων λιρών.
Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, BNP Paribas, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το β’ τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα χρηματοδότησης εταιρικού χρέους και η ισχυρή διαχείριση κόστους αντιστάθμισαν εν μέρει την πτώση στις συναλλαγές τίτλων. Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 4,9% για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο στα 2,81 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τη συναινετική εκτίμηση των αναλυτών για 2,49 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 1,5% στα 11,4 δισ. ευρώ, επίσης πάνω από τις προσδοκίες, ενώ το κόστος κινδύνου -χρήματα που αφιερώνονται στην περίπτωση χρεοκοπίας δανείων- ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο στα 689 εκατομμύρια ευρώ.
Η εικόνα στην Ασία
Κέρδη σημειώθηκαν νωρίτερα και στις συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων ακολουθώντας έτσι τις αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κέρδισε 0,82%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,73% και στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,20% ενώ ο SZSE Component διολήσθησε 0,47%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πραγματοποίησε μίνι ράλι με 1,45% ενώ στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,44%.