Τελευταία ενημέρωση 15:55
Μεικτά πρόσημα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να «αποχαιρετούν» μία εβδομάδα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και αποφάσεων κεντρικών τραπεζών.
Μετά από την απόφαση της Fed την Τετάρτη να επιστρέψει στις αυξήσεις των επιτοκίων «σκαρφαλώνοντας» μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών με μία κίνηση 25 μ.β. στο εύρος του 5,25% - 5,5% με την 11η άνοδο κατά τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, την Πέμπτη ακολούθησε η ΕΚΤ με μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση, ενισχύοντας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, και το ΔΣ της ΕΚΤ «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,09% στις 471,30 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,15%. στις 4.454 μονάδες Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο +0,19% και στις 16.437 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,13% στις 7.702 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει οριακά 0,01% στις 7.464 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,15% στις 29.553 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης ενισχύεται 0,07% στις 9.701 μονάδες.
Μάκρο
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2023, σε ένα σημάδι κάμψης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, όπως ανέφερε το Bloomberg. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία (Insee), το γαλλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,5% για το β' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,1% τους πρώτους 3 μήνες του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%. Εξάλλου, οι καταναλωτικές δαπάνες σε μηνιαίο επίπεδο για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι αύξησης 0,6% τον Μάιο.
Στο μεταξύ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας το «όριο» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική αρχή την Παρασκευή, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 1,6% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός, -0,1%, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο -0,5%. Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,3% από 1,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,6% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -0,5%.
Όσον αφορά την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, διέφυγε την ύφεση για το β' τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μηδενική ανάπτυξη και θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της στο υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis την Παρασκευή, η γερμανική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο ενώ η συρρίκνωση του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε από το -0,3% στο -0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1% στο β' τρίμηνο.
Στη Γερμανία και πάλι, ήπια αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για πληθωρισμό στο 2%. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Destatis, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 6,8% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,4% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,6%. Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,4% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως τον Ιούνιο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Επιχειρηματικά νέα
Σημαντική αύξηση στα κέρδη της κατέγραψε η Hermes για το β' τρίμηνο του 2023, δείχνοντας πως η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει επηρεάσει τους καταναλωτές από τις αγορές των πολυτελών προϊόντων του γαλλικού οίκου μόδας.
Τα συνολικά έσοδα της Hermes έφτασαν τα 3,32 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,5% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Visile Alpha ανέμεναν αύξηση εσόδων κατά 22%.
Σημαντική αύξηση στα κέρδη της για το β' τρίμηνο του 2023 εμφάνισε και η AstraZeneca , με την φαρμακευτική να ανακοινώνει παράλληλα ένα deal εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Pfizer. Στα αποτελέσματα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 2,15 δολάρια, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ανέμεναν κέρδη 1,98 δολαρίων ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 11,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 6% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 10,97 δισ. δολαρίων.
Εντωμεταξύ, αύξηση 20% στα κέρδη προ φόρων α’ εξαμήνου ανακοίνωσε την Παρασκευή η Standard Chartered, ανακοινώνοντας παράλληλα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1 δισ. δολαρίων, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε επίπεδα ρεκόρ στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους της τράπεζας που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές. Η StanChart, η οποία αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην Ασία, είπε ότι τα νόμιμα κέρδη προ φόρων για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους έφθασαν τα 3,32 δισ. δολάρια. Αυτό σε σύγκριση με 2,77 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και το μέσο όρο των 3,18 δισ. δολαρίων από 16 εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε η τράπεζα. Η τράπεζα αναβάθμισε το guidance για αύξηση εσόδων το 2023 σε εύρος 12%-14% από 10% προηγουμένως.
Η εικόνα στην Ασία
Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές έδειξαν να μην υποδέχονται θετικά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται για μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, διατηρώντας ανέπαφο το εξαιρετικά χαλαρό επιτόκιο και αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή για το τρέχον οικονομικό έτος.
Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,47%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,70%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 1,84% και ο SZSE Component ενισχύθηκε 1,55%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,31%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI έκλεισε με άνοδο 0,17%.