Τελευταία ενημέρωση 15:36
Ήπια άνοδο πραγματοποιεί ο Stoxx 600 την Δευτέρα, με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται με μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν την αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων της ηπείρου.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο σε πιο βραδείς ρυθμούς κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 5,3% τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Από το σύνολο των τιμών τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο στο 10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,6%, έναντι 5,4%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 5%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο και ενέργεια στο -6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο.
Για το ίδιο ζήτημα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε συνέντευξή της πως έχει γίνει πρόοδος στην αντιμετώπιση των πιέσεων πλησιάζοντας στον στόχο του 2%, ωστόσο ξεκαθάρισε πως μία ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Σπτέμβριο ή και αργότερα, δεν σημαίνει πως δεν θα ακολουθηθεί από μία νέα αύξηση μελλοντικά.
Comeback στην ανάπτυξη πραγματοποίησε παράλληλα η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς το AEΠ το 2ο τρίμηνο σημείωσε άνοδο 0,3% μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται ευρέως η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μ.β. κατά την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη αύξηση καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,14% στις 471,43 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,31% στις 4.481 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει κέρδη 0,10% στις 16.485 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,46% στις 7.510 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 μένει σταθερός στις 7.694 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κερδίζει 0,58% στις 29.670 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί 0,09% στις στις 9.676 μονάδες.
Επιχειρηματικά νέα
H Heineken υποβάθμισε το guidance για τα κέρδη της, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερες μπύρες μετά τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, ιδίως σε αγορές όπως το Βιετνάμ. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη διολίσθησαν κατά 22% σε προσαρμοσμένη βάση το πρώτο εξάμηνο, όπως γνωστοποίησε η ζυθοποιία με έδρα το Άμστερνταμ, ενώ για ολόκληρη τη χρονιά, προέβλεψε σταθερή έως μεσαία μονοψήφια αύξησή τους. Τα έσοδα αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο, ενώ και οι πωλήσεις μπύρας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, η ολλανδική επιχείρηση αύξησε τις τιμές κατά 14%, στη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο προσβλέπει σε ανάκαμψη των κερδών κατά το 2ο εξάμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η εικόνα στην Ασία
Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ως επί το πλείστον υψηλότερα τη Δευτέρα, έστω και αν οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις συνέπειες της αιφνιδιαστικής απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή να επιτρέψει «μεγαλύτερη ευελιξία» στις αποδόσεις των ομολόγων - μια κίνηση που θεωρείται ως σήμα για μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής.
Εντωμεταξύ, συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα σημείωσε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, αν και αυξήθηκε ελαφρώς, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 49 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ξεπερνώντας τις 49 μονάδες που ανέμεναν οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,34%, πλησιάζοντας κοντά σε ρεκόρ τριών δεκαετιών, ενώ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,09%. Στην Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 0,46% και αντίστοιχα ο SZSE Component 0,75%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0,72%, και στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,93%.