Αποδόσεις ομολόγων στα ύψη και μετοχές σε αναταραχή: Το ανησυχητικό «κοκτέιλ» του Αυγούστου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποδόσεις ομολόγων στα ύψη και μετοχές σε αναταραχή: Το ανησυχητικό «κοκτέιλ» του Αυγούστου
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και των τιμών της ενέργειας μειώνουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

«Σύννεφα» μαζεύονται πάνω από τις μετοχές παγκοσμίως, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και των τιμών της ενέργειας, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας, είναι μεταξύ των παραγόντων που μειώνουν τη διάθεση των επενδυτών για λήψη ρίσκου, καθιστώντας τον Αύγουστο έναν μήνα έντονης νευρικότητας για τις διεθνείς αγορές.

Ο MSCI All Country World Index βρίσκεται σχεδόν 6% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά του, αν και διατηρεί κέρδη 10% για το 2023 μέχρι στιγμής. Στο αμερικανικό ταμπλό, ο S&P 500 γνωρίζει πτώση 5% αυτόν τον μήνα, όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Εν τω μεταξύ, και ο ιαπωνικός Nikkei έχει χάσει επίσης λίγο πάνω από 5%.

Βασική ανησυχία για τους επενδυτές είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, εν μέσω των σημάτων που εκπέμπονται από Κεντρικές Τράπεζες για υψηλά επιτόκια για περισσότερο χρονικό διάστημα, απ'όσο αναμενόταν αρχικά.

Σημειωτέον ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ «υψηλές πτήσεις» σημειώνονται και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, στη Βρετανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μια ανησυχία είναι ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα κάνουν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

Στον απόηχο της ανόδου των αποδόσεων, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσαν» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις στήριξαν επίσης το δολάριο, το οποίο βρίσκεται περίπου 4% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων. Η ενίσχυση του δολαρίου ίσως είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για όλους, από εξαγωγείς και πολυεθνικές των ΗΠΑ μέχρι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αναζωπυρώνουν, ακόμα, τις ανησυχίες ότι το παγκόσμιο πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει επιλυθεί, παρά τα σημάδια βελτίωσης.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν «εκτιναχθεί» κατά 36% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Νοέμβριο. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου είναι κοντά στα υψηλά εννέα μηνών.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, η πτώση των μετοχών και η άνοδος του δολαρίου δημιουργούν ένα ανησυχητικό «κοκτέιλ», συσφίγγοντας τις οικονομικές συνθήκες και εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι λένε τα «ημερομήνια» για τον «χειμώνα» της οικονομίας

Οι μεγάλοι κερδισμένοι στις διεθνείς αγορές από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα

Ρεύμα: Αυξήσεις στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου από τους περισσότερους προμηθευτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider