Wall Street: Ξέμειναν από δυνάμεις και οι τρεις δείκτες στην εβδομάδα - Ήπια άνοδος την Παρασκευή

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ξέμειναν από δυνάμεις και οι τρεις δείκτες στην εβδομάδα - Ήπια άνοδος την Παρασκευή
Έκλεισε μία εβδομάδα με απώλειες και για τους τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριου.

Mετά από μία «ρευστή» συνεδρίαση η Wall Street την Παρασκευή έκλεισε με ήπια κέρδη, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μία εβδομάδα κατά την οποία και οι τρεις της δείκτες σημείωσαν πτώση, με τους επενδυτές να αισθάνονται τις πιέσεις από νέες ενδεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια στην επερχόμενη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Fed.

Στο κλίμα δεν βοήθησε και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που αποτελεί ένδειξη επιμονής του πληθωρισμού ο οποίος επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις της FOMC, με τις προσδοκίες των αναλυτών να κάνουν λόγο για «εκτίναξη» ακόμα και στα 107 δολάρια το βαρέλι και με το brent να κλείνει σε ρεκόρ για το 2023.

Eπιπλέον, και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενισχύουν τις δεύτερες σκέψεις περί αν και κατά πόσο η Fed θα θελήσει να χαλαρώσει τη συσφικτική της πολιτική.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας συναλλαγών «βάρυνε» και η ανακοίνωση της λεγόμενης Μπεζ Βίβλου της Fed η οποία ανέφερε πως η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,22% στις 34.577 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,17% στις 4.458 μονάδες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,09% στις 13.761 μονάδες.

Στο μεταξύ, «άλμα» στην συνολική καθαρή περιουσία των νοικοκυριών στις ΗΠΑ κατά 5,5 τρισ. δολάρια, στα 154,28 τρισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Fed. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία αύξηση.

Στην κίνηση στα ταμπλό οι μετοχές της DocuSign σημειώσαν πτώση 3,6% αφότου η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο και στα κορυφαία και στα κατώτατα όρια των προβλέψεων ανακοινώνοντας ισχυρό guidance για το γ' τρίμηνο. Η RH καταποντίστηκε άνω του 15% καθώς η εταιρεία επίπλων σπιτιού ανακοίνωσε μέτριο guidance για τα έσοδα του γ' τριμήνου.

Εμπορεύματα

Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη μηνιαία ανάγνωση της επόμενης εβδομάδας για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, ο οποίος είναι πιθανό να είναι βασικός παράγοντας στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο, ωστόσο, υπέστησαν εβδομαδιαία απώλεια λόγω της ενίσχυσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 20 σεντς, ή λιγότερο από 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.942,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο κατέγραψαν εβδομαδιαία πτώση 1,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 7 σεντς, ή 0,3%, για να κλείσει στα 23,17 δολάρια με εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 5,7%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,2% στα 3,72 δολάρια η λίβρα με εβδομαδιαία απώλεια 3,5%. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 894,80 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 1,6% για τη συνεδρίαση και εβδομαδιαία πτώση 7,6% ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,9% και έκλεισε στα 1.192,30 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 2,9% για την εβδομάδα.

Υψηλότερα κινήθηκαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου συμβάλλοντας στο εβδομαδιαίο κέρδος άνω του 2% στις ΗΠΑ. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 64 σεντς, ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 87,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, διαγράφοντας σχεδόν όλη την απώλεια 0,8% της προηγούμενης συνεδρίασης για να ολοκληρώσει την εβδομάδα 2,3% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου αναρριχήθηκε 73 σεντς ή 0,8%, στα 90,65 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με άνοδο 2,4% την εβδομάδα. Εγκαταστάθηκε στο υψηλότερο σημείο από τις 16 Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 1,2% στα 2,65 δολάρια το γαλόνι, για εβδομαδιαία άνοδο 2,4%, και το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου ανέβηκε 2,7% στα 3,30 δολάρια το γαλόνι, προσθέτοντας σχεδόν 6,3% για την εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2,61 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αύξηση 1% για τη συνεδρίαση, αλλά τελείωσε 5,8% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας η μείωση ελλειμμάτων και χρέους στην ΕΕ

Η Γερμανία με... μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα; Έτσι λένε στο Βερολίνο

Τα σαουδαραβικά πετροδόλαρα «κοντράρουν» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Πίσω μόνο από την Premier League σε δαπάνες για μεταγραφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider