Επιβάρυναν το Χρηματιστήριο οι καταστροφές στη Θεσσαλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβάρυναν το Χρηματιστήριο οι καταστροφές στη Θεσσαλία
«Χάθηκε» στις καταστροφές του θεσσαλικού κάμπου η αναβάθμιση από τη DBRS. Υψηλή μεταβλητότητα, απώλειες και πακέτα στη Jumbo.

Πέρασε και δεν άγγιξε, ή μάλλον άγγιξε για μόλις 5 λεπτά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS, καθώς οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και το καταστροφικό σκηνικό στην περιοχή που ασκεί πιέσεις στα δημοσιονομικά αλλά και στην κυβέρνηση, επισκίασαν σημαντικά την αρχική θετική εξέλιξη.

Η αγορά μπορεί να άνοιξε με ένα ανοδικό gap που αρκετοί προσδοκούσαν σε μια ακόμη πιο ισχυρή άνοδο και επιστροφή προς τις 1.300 μονάδες, κάτι που ωστόσο λειτούργησε υπέρ των βραχυπρόθεσμων και των πωλητών που έσπευσαν σταδιακά σε ένα ήπιο ξεοφόρτωμα που πήρε διαστάσεις προς τη λήξη της συνεδρίασης.

Από την άλλη, μήνυμα προς τις αγορές και τους ξένους θέλησε να στείλει ο Αλέξης Πατέλης. Συγκεκριμένα, διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα παραμείνει εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών της στόχων παρά τις τεράστιες φυσικές καταστροφές τις οποίες υπέστη αυτό το καλοκαίρι, έδωσε μιλώντας στο Bloomberg, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πατέλης προανήγγειλε πολλαπλές μεταρρυθμίσεις. «Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση βρίσκεται εν εξελίξει, όπως και η εφαρμογή της πράσινης ατζέντας, ενώ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τις επόμενες μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Παράλληλα, αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ. Προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει συγκεκριμένο αίτημα για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας (εκτός από το σύστημα «Κοπέρνικος»), αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε συνολικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή από διαφορετικούς πόρους και εργαλεία. Επιπλέον, προαναγγελία για το νέο «Dadia pass», μετά το αντίστοιχο «Evros Pass», πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο πληχθέν από τις πυρκαγιές δάσος της Δαδιάς, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής στους κατοίκους της περιοχής.

Από την άλλη, όπως αναφέρει το insider.gr, τεράστιες πληγές έχουν ανοίξει οι καταστροφικές πλημμύρες στις ζωές των κατοίκων του Θεσσαλικού κάμπου με το κόστος να είναι ανυπολόγιστο για την οικονομία. Ο «Daniel» προκάλεσε βιβλικές καταστροφές αφήνοντας στο πέρασμά του νεκρούς, εκατοντάδες εγκλωβισμένους, άγνωστο αριθμό αγνοούμενων ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη χώρα έχουν προκαλέσει ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωϊκό κεφάλαιο και επιχειρήσεις.

Το εισόδημα που θα αποκτούσαν οι παραγωγοί από το βαμβάκι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, τις καρυδιές και άλλα προϊόντα που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες βυθίστηκε στα ποτάμια και τις λάσπες.

Περνώντας καθαρά στα της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ανέφερε «ότι μέχρι τώρα και βάσει καταστατικού πολλά funds δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο Ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που πλέον είναι εφικτό. Το νέο δεν δίνει στιγμιαία θετική χροιά άλλα μακροπρόθεσμη κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Για πρώτη φορά πάντως και για όσο θυμόμαστε η αγορά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν συντήρησε το ανοδικό momentum που είχε πριν την ανακοίνωση του νέου. Μπορεί να έπαιξε και ρόλο η μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας να υπάρξουν αρκετοί που η διόρθωση τους πέταξε εκτός και από Δευτέρα να δούμε σε κάθε περίπτωση την αύξηση του volatility μιας και αρκετά κεφάλαια θα κοιτάξουν να μπουν και πάλι στην αγορά έχοντας παρόλα αυτά ψηλά στημένους τους πωλητές. Παράλληλα η εβδομάδα είναι και λήξης και μένει να δούμε την Παρασκευή κερδισμένους και χαμένους από την κίνηση του τελευταίου τριμήνου».

Ο Η. Ζαχαράκης συμπληρώνει πως «μία bull αγορά έχει σαν χαρακτηριστικό τις κοντές μέχρι 38% και γρήγορες διορθώσεις σε χρόνο. Ο τραπεζικός πλήρωσε το αντίστοιχο 38% στις 958 μονάδες με τον ΓΔ να αντιδράει αρκετούς πόντους νωρίτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι όπως εξελίχτηκε η κίνηση το ενδιαφέρον για την Ελληνική αγορά παράλληλα με το volatility θα αυξηθεί κατακόρυφα».

Σύσταση προς τους επενδυτές να παραμείνουν τοποθετημένοι ταμπλό του Χρηματιστήριου Αθηνών και να καρπωθούν τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - σε πρώτο βαθμό από τη DBRS και εν συνεχεία ακόμη περισσότερο από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης - απευθύνει η Eurobank Equities.

Με τις ελληνικές μετοχές να έχουν ήδη σημειώσει άνοδο 35% από τις αρχές του έτους (οι τράπεζες βρίσκονται στο +55%), το risk - reward σε βραχυπρόθεσμη βάση φαίνεται σε συμμετρία καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται από τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς «καταλύτες». Δεδομένων των θετικών εγχώριων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οι επενδυτές ενισχύουν επιλεκτικά τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων. Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της Χρηματιστηριακής είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών ονομάτων με υψηλή θέση κερδοφορίας και μερισματικής πολιτικής (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytiineos) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta και χαμηλές αποτιμήσεις, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Βέβαια και προς ώρας, όπως αποτυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δεν ενστερνίζονται την παραπάνω άποψη, καθώς στην τελευταία μία ώρα πριν τη λήξη ενεργοποιήθηκαν βίαιες ρευστοποιήσεις και ειδικά στις τράπεζες που είναι οι πρώτες που επωφελούνται από την επενδυτική βαθμίδα.

Αίσθηση προκαλέσαν και και τα πακέτα στη Jumbo καθώς στις δημοπρασίες άλλαξαν χέρια 1,974 εκατ. μετοχές της Jumbo στα 28,02 ευρώ - 2 πακέτα συνολικού ύψους 55,14 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα μικρότερης αξίας, 6 συνολικά σε εύρος από 28,02 - 28,18 ευρώ.

Ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,71% στις 1.250,59 μονάδες, με τον συνολικό τζίρο στα 139,6 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,88% για τον FTSE 25 στις 3.026,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε εκ νέου κλείνοντας στο -2,78% και στις 965,30 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες 4,45% στα 2,962 ευρώ, την ΕΤΕ στο -3,16% και τα 5,752 ευρώ, την Alpha Bank στο -2,61% και τα 1,3605 ευρώ και τη Eurobank στο -1,61% και τα 1,47 ευρώ.

Βαριές απώλειες επίσης για την ΕΛΧΑ στο -2,87% αλλά και για την Lamda στο -1,88%, τα ΕΛΠΕ στο -1,96% και η Mytilineos στο -1,76% και τα 34,54 ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Aegean, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas.

Απώλειες και για την ΕΧΑΕ που παραμένει χαμηλότερα από τα 5 ευρώ στα 4,81 ευρώ. Κέρδη από την άλλη για τον ΟΠΑΠ, την ΕΕΕ, τη Jumbo στο 1,16% και τη Viohalco στο 1,09%.

Πάτησε τα 8 ευρώ η Σαράντης με κέρδη 1,52%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τέλος στο άγχος της ρευστότητας βάζει η επενδυτική βαθμίδα – Ασπίδα σε επόμενες κρίσεις

Τα δύο σενάρια της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για τις ελληνικές τράπεζες και οι τιμές στόχοι

Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για τις τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS - «Καταλύτες» οι επόμενες αξιολογήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider