Wall Street: Αστάθεια και μεικτά πρόσημα προκάλεσε ο πληθωρισμός - Στο «κόκκινο» ξανά ο Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αστάθεια και μεικτά πρόσημα προκάλεσε ο πληθωρισμός - Στο «κόκκινο» ξανά ο Dow Jones
Tα αρχικά κέρδη έδωσαν την θέση τους σε εναλλαγές στα πρόσημα των δεικτών.

Η απογοητευτική ανακοίνωση των στοιχείων του αμερικανικού πληθωρισμού έφερε αστάθεια στην Wall Street την Τετάρτη, και τα αρχικά κέρδη έδωσαν την θέση τους σε μεικτά πρόσημα και εναλλαγές στους δείκτες, με τον βιομηχανικό δείκτη να κλείνει εν τέλει σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,20% στις 34.575 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,12% στις 4.467 μονάδες,ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,29%.

Σημειώνεται πως ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και την πορεία των επιτοκίων. Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, που συνιστά υψηλό 14 μηνών έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,6% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, σκαρφάλωσε 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επιταχύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών σε ενέργεια και μια σειρά άλλων αγαθών. Toν Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 0,2% από τον Ιούνιο, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση και όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Εμπορεύματα

Σε νέο χαμηλό τριών εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού την Τετάρτη σημειώνοντας την δεύτερη σερί συνεδρίαση υποχώρησης. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 2,60 δολάρια ή 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.932,50 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές που βασίζονται στο πιο ενεργό συμβόλαιο διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ασημιού παράδοσης Δεκεμβρίου έχασαν 22 σεντς, ή 0,9%, στα 23,18 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 7,60 δολάρια ή 0,8%, στα 905,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 15,50 δολάρια ή 1,2%, στα 1.260,80 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε σχεδόν σταθερά στα 3,79 δολάρια ανά λίβρα.

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, διαγράφοντας προηγούμενα κέρδη που τροφοδοτήθηκαν από την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για πιθανό παγκόσμιο έλλειμμα εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 32 σεντς, ή 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 88,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αφού έκλεισε την Τρίτη στην υψηλότερη τιμή της χρονιάς μέχρι στιγμής. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 18 σεντς, ή 0,2%, στα 91,88 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε στα 2,74 δολάρια το γαλόνι, με άνοδο 0,4%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε αύξηση 3,2% στα 3,44 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 2,3% στα 2,68 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η οικονομία τον Ιούλιο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και επτά μήνες

Οι λόγοι πίσω από την ισχυρή διόρθωση του Χρηματιστηρίου

Χατζηδάκης: «Ναι» σε επίδομα θέρμανσης και προσωπικής διαφοράς, αύξηση ΚΕΑ - Υπό αίρεση η παράταση του Market Pass

gazzetta
gazzetta reader insider insider