Χρηματιστήριο: Νέο sell off και καθοδική διάσπαση των 1.200

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέο sell off και καθοδική διάσπαση των 1.200
Πετρέλαιο, ομόλογα και το πιθανό shutdown στις ΗΠΑ προβληματίζει τις αγορές μετοχών. Γραμμή από τους μεγάλους παίρνει το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 13:18

Ο φόβος αρχίζει να κυριαρχεί πλέον στην ψυχολογία των επενδυτών, θολώνοντας τις επιλογές των χαρτοφυλακίων και οδηγώντας σε μια ευρύτερη νευρικότητα, κάτω από διάφορες αντιξοότητες.

Το αμερικανικό δεκαετές σκαρφάλωσε σε έν ιστορικό υψηλό στο 4,62%, κάτι που οφείλεται και στη συνέχεια του ράλι στις τιμές πετρελαίου, με το αργό Brent να βρίσκεται επί του παρόντος στα 97,41 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Και καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ έγιναν υψηλότερα, το ίδιο έκανε και ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, παρά το τελευταίο sell-off στις αγορές ομολόγων, οι αμερικανικές μετοχές ήταν σχετικά ήρεμες με τον S&P 500 (+0,02%) να ανακτά το αίσθημα ψυχραιμίας μετά από ένα sell-off στα μέσα της συνεδρίασης, ακόμη και όταν οι αποδόσεις υποχώρησαν χαμηλότερα από το 4,50%. Βέβαια αυτή η ηρεμία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σύντομη, καθώς τα futures των ΗΠΑ δείχνουν ξανά προς χαμηλότερα επίπεδα σήμερα, ενώ υπήρξαν έντονες απώλειες για αρκετούς ασιατικούς δείκτες.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι ότι η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν για επέκταση της χρηματοδότησης ενόψει ενός πιθανού shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας. Σήμερα έχουμε επίσης σημαντικές αναθεωρήσεις του δείκτη αναφοράς του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι οποίες γίνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν τη δυνατότητα να ξαναγράψουν την ιστορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενημερώνοντας παράλληλα τους οικονομολόγους για οποιαδήποτε αλλαγή στην πρόσφατη δυναμική των δεδομένων.

Το Χρηματιστήριο λοιπόν όντας και μια ρηχή αγορά, παρακάμπτει τους θετκούς καταλύτες των αναβαθμίσεων και την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από S&P και Fitch και συνεχίζει στο τέμπο των μεγάλων ξένων αγορών. Παρότι φυσικά οι ελληνικές μετοχές δε συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές και πόσο δε με τις αμερικανικές και τα ακριβά επίπεδα αποτιμήσεων που παίζουν οι τελευταίες.

Ενδεικτικό είναι πως το ΧΑ αδυνατεί να βρει ρυθμό και να σταθεροποιηθεί, αναζητώντας δυνατά χέρια αγοραστών και ξένων επενδυτών, καθώς οι πωλητές και οι βραχυπρόθεσμους επανέρχονται και με έναν ισχνό τζίρο τραβούν την αγορά προς τα κάτω. Η αγορά παίζεται τεχνικά, ακολουθεί τις διεθνείς αγορές και πιθανότατα αναζητεί μια διόρθωση μέχρι τις 1.160 μονάδες, προτού κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά.

Το ταμπλό κοκκίνησε ξανά χθες, με πολλούς τίτλους να πιέζονται υπερβολικά, και την αγορά να αναζητά μόνο τη διαφυγή και την έξοδο από έναν «αιματηρό» Σεπτέμβριο. Οι απώλειες μέχρι στιγμής ξεπερνούν το 8,2% για το ΓΔ, ενώ για τον τραπεζικό φτάνουν στο 12,33%. Νέο χρήμα δε μπαίνει στην αγορά και έτσι ακόμη και αυτοί οι λίγοι που πιέζουν την αγορά είναι ικανοί για να κάνουν τη ζημιά, τη στιγμή που αρκετοί ξένοι περιμένουν στη γωνία να δουν χαμηλότερες τιμές για να μπουν δυναμικά.

Παράλληλα, οπως αναφέρει το insider.gr ξεκίνησε η έκδοση της Optima και μάλλον θριαμβεύει παρά το δύσκολο θα έλεγε κανείς κλίμα στο Χρηματιστήριο. Ήδη υπεκαλύφθηκε, λένε οι καλές πάντα γλώσσες, και μάλιστα κατά 1,5 φορές. Όχι πως δεν το περιμέναμε. Άλλωστε είναι μια τράπεζα με πολλά πολλά θετικά και χωρίς τα αρνητικά αποτυπώματα του παρελθόντος.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 1,26% στις 1.188,89 μονάδες με τον τζίρο στα 25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,5% στις 2.886,73 μονάδες, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης βαραίνει κατά 1,72% στις 915,95 μονάδες με πρώτη στηρίξη πλέον στις 875 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει απώλειες 3,74% στα 2,732 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -2,08% και την Alpha Bank στο -1,56% και τα 1,268 ευρώ. Αντιστέκεται ελαφρώς η ΕΥΡΩΒ έχοντας ωστόσο διορθώσει αρκετά τις προηγούμενες ημέρες βλέποντας μέχρι και τα 1,44 ευρώ.

Βαριές απώλειες 3% για την Autohellas στο -3,02% και τα 12,84 ευρώ, αλλά και για την ΕΥΔΑΠ στο -3,45% και τα 5,59 ευρώ, βλέποντας νέο χαμηλό.

Αντιστέκεται ελαφρώς ο ΟΤΕ στο 0,22% όπως και η Τιτάν. Ξεπούλημα σε Aegean που πέφτει πλέον στα 10,20 ευρώ αλλά και σε Μυτιληναίο στο -3,07% και τα 33,50 ευρώ.

Απώλειες 0,95% για τον ΟΠΑΠ, 1,19% για την ΕΕΕ και 1,16% για τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider