Επιφυλακτικότητα στην Wall Street παρά τη συμφωνία για αποφυγή του shutdown

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα στην Wall Street παρά τη συμφωνία για αποφυγή του shutdown
Προσπάθεια ανασύνταξης στην αμερικανική αγορά στην «αυγή» του δ' τριμήνου.

Τελευταία ενημέρωση 22.30

Μικτά πρόσημα καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Σάββατο βράδυ στη Γερουσία των ΗΠΑ για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αποτρέπει -έστω και προσωρινά- το σενάριο ενός shutdown με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 148 μονάδων ή 0,44% και διαμορφώνεται στις 33.359 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,35% στις 4.272 μονάδες. Καλύτερη εικόνα για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να ενισχύεται κατά 0,24% στις 13.250 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της Tesla, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία EV είδε τις συνολικές παραδόσεις οχημάτων να σημειώνουν κάμψη στο β' τρίμηνο, ενώ πτώση σχεδόν 1% καταγράφει ο τίτλος της Rivian, παρά τις θετικές επιδόσεις της εταιρείας στο προηγούμενο τρίμηνο.

Tην ίδια στιγμή, σημαντικές πιέσεις στην αγορά ασκεί και η νέα εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές να βρίσκεται στο 4,689%, σε νέα υψηλά 16 ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα υποχρεώσει την Fed να κρατήσει τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται πως o Σεπτέμβριος και κατ' επέκταση το γ' τρίμηνο ολοκληρώθηκε με τους τρεις κυριότερους δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο «βαθύ κόκκινο», καθώς ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,9% και το τρίμηνο με πτώση 3,7%. Ο Nasdaq έχασε 5,8% τον Σεπτέμβριο και κινήθηκε στο -4,1% για το τρίμηνο, με τους 2 δείκτες να σημειώνουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους για φέτος. Από την πλευρά του, ο Dow Jones διολίσθησε 3,5% τον Σεπτέμβριο ενώ στο τρίμηνο αποδυναμώθηκε κατά 2,6%.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, που θα έθετε χιλιάδες εργαζομένους από τεχνική άποψη στην ανεργία και θα διέκοπτε την επισιτιστική βοήθεια σε μέρος των δικαιούχων, μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που εγκρίθηκε κι επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για 45 ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος, ωστόσο ταυτόχρονα αξίωσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο τη βοήθεια στην Ουκρανία, που δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon Web Services: Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το bitcoin

S&P Global: Η μεταποίηση χάνει τη δυναμική της - Στις 50,3 μονάδες ο PMI

gazzetta
gazzetta reader insider insider