Ευρωαγορές: Σε θετικούς ρυθμούς περιμένοντας τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σε θετικούς ρυθμούς περιμένοντας τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, τα οποία θα γίνουν γνωστά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. 

Τελευταία ενημέρωση: 13:58

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ όσο αφορά τον περασμένο μήνα, τα οποία θα γίνουν γνωστά κατά την διάρκεια της ημέρας. H συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο τεστ για την Wall Street και όχι μόνο, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως εάν η αγορά εργασίας δείξει σημάδια ανθεκτικότητας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,77% στις 444,70 μονάδες -χθες έκλεισε ανοδικά 0,28% στις 441 μονάδες, μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις-, με τον ασφαλιστικό τομέα να προσθέτει 1,2%, ενώ ο κλαδός των τροφίμων και των ποτών κινείται πτωτικά κατά 1,6%. Ο Eurostoxx 50 ανεβαίνει 0,83% στις 4.133 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,90% στις 15.204 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,49% στις 7.488 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι 0,78% στις 7.053 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,60% στις 9.210 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB επίσης ανεβαίνει 1,07% στις 27.784 μονάδες.

Οι μετοχές της Philips υποχωρούν κατά 10%, μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία δεν είναι ικανοποιημένη σχετικά με το status που βρίσκεται η ανάκληση προϊόντων που έχει ανακοινώσει η εταιρεία εδώ και καιρό. Η Aviva ενισχύεται κατά 6,7% και ηγείται ενός σημαντικού ράλι των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου.

Μάκρο

Την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και του αδύναμου διεθνούς εμπορίου, αναμένει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 6,1% αυτή τη χρονιά και στο 2,6% τον επόμενο.

Επίσης, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένουν μακριά από την πλήρη ανάκαμψη σε συνέχεια της «βουτιάς» του προηγούμενου μήνα, αναδεικνύοντας την ευαλωτότητα του μεταποιητικού κλάδου της Γερμανίας.

Ειδικότερα, οι μεταποιητικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, μετά την πτώση κατά 11,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 1,5%.

Η εικόνα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι αγορές στην Ασία.

O ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 0,07%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κέρδισε 0,41%, ο KOSPI στη Σεούλ ενισχύθηκε κατά 0,21% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 1,40%. Στην ηπειρωτική Κίνα οι αγορές έμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider