Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται, σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Τελευταία ενημέρωση 12:58

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται, σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ στο «μικροσκόπιο» τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα που έρχονται στη δημοσιότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,95% στις 440 μονάδες.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1% φθάνοντας στις 7.506 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 0,9% στις 6.903 μονάδες και ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες 0,45% πέφτοντας στις 15.027 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 1,3% χαμηλότερα στις 27.764 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,94% στις 9.125 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η αβεβαιότητα έχει κορυφωθεί μετά την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιρρίπτει ευθύνες, χθες από το Τελ Αβίβ, στην στην παλαιστινιακή πλευρά.

Η ανησυχία των αγορών σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με την Τεχεράνη να ζητά, μεταξύ άλλων, την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Nokia βρέθηκε να «διολισθαίνει» κατά περίπου 2%, στην εκκίνηση των συναλλαγών, καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους μετά τη βουτιά στα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Ακόμα, η μετοχή της Renault «πέφτει» 7% καθώς τα έσοδα γ' τριμήνου διαμορφώθηκαν κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ η μετοχή της Nestle χάνει 2% αφού τα αποτελέσματα 9μήνου δεν ικανοποίησαν τις αγορές.

Οι ευρωαγορές, άλλωστε, φαίνεται πως παίρνουν τη «σκυτάλη» από τα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα διεφάνη αρνητικό: Ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 1,68%, ενώ ο CSI 300 της Κίνας υποχώρησε κατά 1,6%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γνώρισε «βουτιά» 2%, με τον νοτιοκορεάτικο Kospi να σημειώνει πτώση 1,8% και τον Kosdaq να «κατρακυλά» σχεδόν 3%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες 1,4%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που εξασφάλισε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Αλλά και στην Wall Street κυριάρχησε το «κόκκινο» στο ταμπλό, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων «εκτοξεύτηκαν» σε πάνω από 4,9% για πρώτη φορά από το 2007.

Μάλιστα, σήμερα συνεχίζουν τις υψηλές «πτήσεις» οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γνωρίζοντας νέα άνοδο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις νέες δηλώσεις από τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, παραμένοντας ανήσυχοι για το μέλλον των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου «σκαρφαλώνει» στο 4,96%, πλησιάζοντας το 5%. Αλλά και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου «εκτοξεύεται» στο 5,2%, ήτοι σε επίπεδα που είχε να αγγίξει από το 2006, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 4,97%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στα ομόλογα

Pop Market: Οι λόγοι της διακοπής του quick commerce και η αλλαγή πλεύσης

Σε σημείο καμπής η ναυτιλία – Χάνει έδαφος η ελληνική σημαία, επιτακτική η ανάγκη για νέους ναυτικούς  

gazzetta
gazzetta reader insider insider