Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στέλνει τον χρυσό σε υψηλό τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στέλνει τον χρυσό σε υψηλό τριμήνου
Η τιμή (spot) του χρυσού καταγράφει κέρδη 0,5% στα 1.983,46 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό από 20 Ιουλίου) ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ ισχυροποιείται 0,8% στα 1.995,70 δολάρια.

Ο χρυσός ενισχύεται την Παρασκευή και κατευθύνεται ολοταχώς προς τη δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών, με τη ζήτηση για το πολύτιμο έδαφος να αυξάνεται από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, συνδυαστικά με την πεποίθηση των επενδυτών πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πλησιάζουν στο τέλος τους μετά και από την χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ .

Αναλυτικότερα, η τιμή (spot) του χρυσού καταγράφει κέρδη 0,5% στα 1.983,46 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό από 20 Ιουλίου) ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ ισχυροποιείται 0,8% στα 1.995,70 δολάρια. Παράλληλα, η τιμή (σποτ) της πλατίνας διολισθαίνει 0,3% στα 888,34 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κερδίζει 0,1% στα 1.114,53 δολάρια.

«Υπάρχει φόβος ότι (ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς) πρόκειται να κλιμακωθεί και να ξεσπάσει μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση. Πιθανώς μια γενικευμένη σύγκρουση διαρκείας στην περιοχή... Επομένως, βλέπουμε επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια», υπογραμμίζει ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής χρηματοοικονομικής αγοράς στην Capital.com.

Ήδη, το πολύτιμο μέταλλο διανύει ένα «πράσινο» 3x3 και οδεύει να ολοκληρώσει την εβδομάδα με άνοδο 2,6%. Η τιμή (σποτ) του ασημιού μπορεί να υποχωρεί 0,4% στα 22,94 δολάρια ανά ουγγιά, όμως φλερτάρει με την δεύτερη εβδομαδιαία του άνοδο.

«Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν καθώς υποχωρούν οι φόβοι για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed εντός του 2023. Παραμένουμε ουδέτεροι ως προς τις τιμές του χρυσού για το 2023 και αναμένουμε να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 1.950 δολάρια/ουγγιά», εκτιμά η Fitch. Από την πλευρά του, ο τεχνικός αναλυτής του Reuters, Γουάνγκ Τάο εμφανίζεται βέβαιος πως ο χρυσός θα επεκτείνει τα κέρδη στο εύρος των 1.998-2.010 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς έχει «σπάσει» την «αντίσταση» των 1.972 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αναβάθμιση που «ήρθε» και το «μετά» που ακολουθεί...

Ευρωαγορές: Απώλειες στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Έρευνα Bloomberg: Τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαρκέσουν παρά τους οικονομικούς κινδύνους

gazzetta
gazzetta reader insider insider