Τα εγχώρια διυλιστήρια έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη λειτουργική ανθεκτικότητα έως και φέτος, χάρη στα επίμονα ισχυρά περιθώρια διύλισης (μειωμένα μόλις κάτι λιγότερο από 10% σε ετήσια βάση από την προηγούμενη χρονιά), σύμφωνα με τη Eurobank Equities.
Αν και το σκηνικό της παραγωγικής δυναμικής φαίνεται πιο δύσκολο για το 2024, η ζήτηση δεν παρουσιάσει ρωγμές και, ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή αναμένει και από τις δύο εταιρείες να διατηρήσουν τα προσαρμοσμένα EBITDA σε επίπεδα υψηλότερα των 0,8 δισ. ευρώ το 2024, όταν τα περιθώρια διύλισης θα αποκλιμακώνονται σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Με τις δύο μετοχές να διαπραγματεύονται σε με εκτιμώμενο EV/EBITDA στο 5χ για το 2024, στα χαμηλά επίπεδα του μεσαίου κύκλου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων δεν αποτυπώνουν την αυξανόμενη κλίση των ΑΠΕ στο μείγμα κερδοφορίας (15% - 25% για HelleniQ και MOH αντίστοιχα έως το 2025).
Η Eurobank Equities αυξάνει ελαφρώς τις τιμές στόχους στα 9,40 από 9,20 για τα ΕΛΠΕ και στα 27,50 από 26,60 ευρώ για τη ΜΟΗ με σύσταση buy και για τις δύο, προειδοποιώντας πως ο δρόμος προς τις τιμές στόχους ανοίγει έαν δεν υπάρξει ένα υφεσιακό περιβάλλον στην Ευρώπη το 2024.
Τα περιθώρια διύλισης έχουν υποστεί σημαντικές διακυμάνσεις από τις αρχές του έτους, ανακτώντας τα 15-20 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο του 2023 από το χαμηλό επίπεδο των κάτω από 5 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, αλλά γενικά παραμένουν υγιέστερα από ό,τι αναμενόταν την αρχή της χρονιάς. Η δυναμική ζήτησης - προσφοράς παραμένει, καθώς η ζήτηση για προϊόντα διύλισης έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, τα αποθέματα καυσίμων παραμένουν χαμηλά, η ικανότητα διύλισης μειώνεται από το 2020, ενώ οι βαθμούς απασχόλησης των διυλιστηρίων αυξάνεται.
Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο εταιρείες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ. Η HelleniQ Energy επέκτεινε σημαντικά τη λειτουργική της ισχύ στα 356 MW μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης του ορόσημου φωτοβολταϊκού έργου Κοζάνης (204 MW) και πολλών διεθνών και εγχώριων συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Με έναν φιλόδοξο pipeline 4,1 GW, τα ΕΛΠΕ έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει τον στόχο του 1GW έως το 2025, όταν οι αναλυτές αναμένουν τα EBITDA από ΑΠΕ να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ (CAGR: 43%). Ομοίως, η Motor Oil αύξησε τη λειτουργική της ικανότητα στα 772 MW μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Anemos, με τον pipeline της να φτάνει τα 4,1 GW μετά την εξαγορά της Unagi, μια κίνηση που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2 GW του ομίλου έως το 2030. Συνολικά, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA των ΑΠΕ της Motor Oil θα ξεπεράσουν σταδιακά τα 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, με τη διοίκηση να προβλέπει 300 εκατ. ευρώ EBITDA ΑΠΕ έως το 2030.