Ισχυρό profit taking στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.185 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό profit taking στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.185 μονάδων
Profit taking μετά το ράλι έκρυβε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Profit taking μετά το ράλι έκρυβε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, που υπό το βάρος και του διεθνούς κλίματος υποχώρησε προς τα όρια των 1.185 μονάδων.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, το εύθραυστό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι πιέσεις που ασκούνται από τα υψηλά επιτόκια σε εταιρείες με μεγάλα ή και μεσαία ανοίγματα, αλλά και το πλήγμα που δέχονται οι εταιρείες στα margin τους, εντείνουν τις πιέσεις στις μετοχές, ενώ και η πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα δε βοηθάει και δε καθιστά ελκυστικές τις μετοχές.

Ενδεικτικό πως σε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση, είτε εδώ είτε στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές προχωρούν σε άμεση κατοχύρωση κερδών. Αυτό συνέβη και σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παίρνουν σημαντικό μέρος των κερδών τους, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στις πιθανότητες κλιμάκωσης τις επόμενες ημέρες.

Κρίσιμο κρίνεται επίσης και το γεγονός το ότι ο S&P 500 φλερτάρει εντόνως με τη διάσπαση των 4.200 μονάδων που θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις μέχρι τά όρια των 4.145 μονάδων για αρχή. Από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, ο δείκτης βρισκόταν σε ανοδική τάση κορυφώνοντας με HS σχηματισμό κεφάλι - ώμος. Ο όγκος υποστηρίζει καλά τον σχηματισμό, ενώ υπάρχει οριακή πτώση περίπου 3% με το επόμενο στόχο τις 4.080. Ο δείκτης συνεχίζει με μικρότερη πτωτική τάση και έχει υποχωρήσει στον απλό ΚΜΟ 200. Φυσικά η μεγάλη μάχη μεταξύ ταύρων - αρκούδων κρίνεται στις 4.200 μονάδες.

Στα ενδότερα, η αγορά συνεχίζει να λαμβάνει τάση απέξω, παρά κάποια ανοδικά ξεσπάσμα στη βάση των εγχώριων καταλυτών. Το ντιλ της Alpha - Uni όπως και η αναβάθμιση από την S&P φαίνεται να έκρυψαν προς ώρας κάποια πιθανή πτωτική κίνηση, με τους short να καραδοκούν βλέποντας τόσο την πορεία της Wall όσο και την κατάσταση στο Μεσανατολικό.

Τεχνικά, η κατοχύρωση του 1.185 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1.220 σε πρώτη φάση και στο 1.260 σε δεύτερη. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση της ζώνης 1.159-1.167 μπορεί να δώσει αν μη τι άλλο τα χαμηλά μας, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Ευρύτερα, η μετοχή της Alpha Bank συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List»), αντικαθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για τις δύο μετοχές θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Θετικό σήμα στέλνει και η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να καρπώνονται τα οφέλη των κινήσεων και των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον σε σύγκριση με τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2023. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουν αύξηση κατά 5% των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση δεδομένου ενός συνδυασμού (1) υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων στα επιτόκια προς το σκέλος των δανείων και (2) των γενικά σταθερών αποδόσεων στις καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 23% περιπου του συνόλου.

Παράλληλα, ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από τις τέσσερις συστημικές για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένει η Euroxx, με μια περαιτέρω επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, συγκράτηση του κόστους περιορισμένη ροή νέων NPLs και χαμηλό κόστος κινδύνου.

Επιπλέον, η «overweight» σύσταση παραμένει για τις τέσσερις συστημικές, με τη Euroxx να θέτει τιμή στόχο στα 2,3 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, στα 8,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και στα 4,6 ευρώ την Τράπεζας Πειραιώς.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,95% στις 1.185,24 μονάδες, με χαμηλό τζίρο στα 77,09 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,96% στις 2.916,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,75% στις 964 μονάδες.

Στις τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,33% και 2,61% αντίστοιχα στα 1,3805 ευρώ και 2,834 ευρώ. Ηπιότερα κινήθηκαν αλλά εξίσου πτωτικά η EUrobank στο -1,11% και η ΕΤΕ στο -0,46%.

Ισχυρές πιέσεις πέρασαν επίσης σε Cenergy που διολίσθησε κατά 3,73% στα 5,68 ευρώ, με τη Viohalco στο -2,55% και τα 4,78 ευρώ. Στο -1,68% η ElvalHalcor στα 1,642 ευρώ, με τους επενδυτές να παραμένουν εγκωβισμένοι στα συγκεκριμένα χαρτιά.

Απώλειες 2,53% για την Aegean, -1,87% για τα ΕΛΠΕ και -3,07% για την Ελλάκτωρ. Βαριές απώλειες επίσης για την ΕΥΔΑΠ, τη Σαράντης ενώ διασώθηκαν μερικώς ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Θετικό κλείσιμο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, με την Autohellas σταθερή στα 12,66 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιστέρης στον Economist: Υψηλό το κόστος της κλιματικής κρίσης για τους Έλληνες – Ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη οι ΑΠΕ

Τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα συζητήσει η ΕΚΤ στην Αθήνα

Παπαστεργίου: Έτοιμο σε 20 ημέρες το νέο gov.gr με AI

gazzetta
gazzetta reader insider insider