Wall Street: Συνεχίζεται και την Πέμπτη η διόρθωση στις τεχνολογικές μετοχές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνεχίζεται και την Πέμπτη η διόρθωση στις τεχνολογικές μετοχές
Μετά από την «βουτιά» της τεχνολογίας την Τετάρτη, και στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street ο Nasdaq δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από το έδαφος της διόρθωσης.

Τελευταία ενημέρωση 18:00

Μετά από την «βουτιά» της τεχνολογίας την Τετάρτη, και στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street ο Nasdaq δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από το έδαφος της διόρθωσης καταγράφοντας απώλειες σε πιο ήπιο βαθμό.

Χθες, απώλεσε 318 μονάδες με ένα selloff της Alphabet κατά 9,5% να αποτελεί το κύριο βαρίδι, ενώ και την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Meta, οι επενδυτές μοιάζουν αρκετά διστακτικοί απέναντι στον κλάδο.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων συνεχίζεται αποσπώντας την επενδυτική προσοχή, ενώ αντιστοίχως μακροοικονομικά στοιχεία μπαίνουν στο «μικροσκόπιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones οριακά ενισχύεται κατά 0,05% στις 33.051 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,23% στις 4.177 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,57% στις 12.747 μονάδες.

Μάκρο

Με ρυθμό γρηγορότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο του 2023, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υπερσκέλισαν τις πιέσεις που ασκούν ο επίμονος πληθωρισμός και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη με ρυθμό 4,7%.

Στο μεταξύ, ανοδική πορεία ακολούθησαν την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου οι αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν κατά 10.000 σε 210.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν κατά 9.000 σε 207.000. Ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 63.000 σε 1,79 εκατομμύρια. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν γρήγορα νέα εργασία. Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.498 σε 9.892.

Επιχειρηματικά νέα

Η Comcast ξεπέρασε τόσο τις εκτιμήσεις εσόδων όσο και κερδών το τρίτο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία πρόσθεσε 294.000 πελάτες ασύρματης σύνδεσης ενώ οι πωλήσεις των θεματικών πάρκων της NBCUniversal αυξήθηκαν στα ύψη, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Πιο αναλυτικά, στα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε 1,08 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 95 σεντς που αναμένονταν ενώ στα έσοδα σημείωσε 30,12 δισ. δολάρια έναντι 29,68 δισ. δολαρίων που αναμένονταν. Για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Comcast ανέφερε καθαρά κέρδη 4 δισ. δολαρίων, ή 98 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με απώλεια 4,6 δισ. δολαρίων ή 1,05 σεντς δολαρίων ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν 5,1% στα 9,96 δισ. δολάρια.

Άνω των προσδοκιών ήταν τα έσοδα και προσαρμοσμένα κέρδη τριμήνου της Merck που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, με ισχυρές πωλήσεις του φαρμάκου της για τον καρκίνο Keytruda, του εμβολίου για HPV Gardasil και παραδόξως, του φαρμάκου της για την Covid Lagevrio. Ο φαρμακευτικός κολοσσός αύξησε επίσης τις προβλέψεις πωλήσεων για ολόκληρο το έτος στα 59,7 δισ. δολάρια σε 60,2 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από το guidance από 58,6 έως 59,6 δισ. δολάρια τον Αύγουστο. Αναλυτικά, στα κέρδη ανά μετοχή η εταιρεία ανακοίνωσε 2,13 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 1,95 δολάρια αναμενόμενα ενώ στα ανακοίνωσε 15,96 δισ. δολάρια έναντι 15,32 δισ. δολάρια αναμενόμενα, με αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι. Η εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη 4,75 δισ. δολαρίων, ή 1,86 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,25 δισ. δολάρια, ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή, για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Merck ήταν 2,13 δολάρια για την περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι IBM και Microsoft.

Η πρώτη, στάθηκε άνω των εκτιμήσεων της Wall Street όπως και η δεύτερη που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bijsterbosch (ΕΚΤ) στον Economist: «Τεράστια η πρόοδος της Ελλάδας αλλά έχει ακόμα πολλά να κάνει»

Standard & Poor's: Ορόσημο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το deal Alpha Bank - UniCredit

Daniel Kral (Oxford Economics): «Πρωταθλήτρια» Ευρωζώνης η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider