Ευρωαγορές: Εναλλαγές προσήμων με φόντο την ΕΚΤ και τα εταιρικά αποτελέσματα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Εναλλαγές προσήμων με φόντο την ΕΚΤ και τα εταιρικά αποτελέσματα
Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση 15:16

Μεταβλητότητα παρατηρείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στο τέλος μίας εβδομάδας που επηρεάστηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν χθες.

Υπενθυμίζεται, πως την πρώτη παύση στον τρέχοντα κύκλο αύξηση των επιτοκίων της και αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, μετά από 15 μήνες, ήτοι τον Ιούλιο του 2022 και το σερί «10 στα 10» αποφάσισε η ΕΚΤ, στη διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στην Αθήνα και στην Τράπεζα της Ελλάδος, με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε επίπεδα περιοριστικής πολιτικής για αρκετά ακόμη», μέχρι ο πληθωρισμός (που εξακολουθεί να είναι επίμονος) να επιστρέψει στον στόχο του 2%, διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως «το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις - όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα», ενώ δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς δεν υπάρχει «ταβάνι». Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση» των οικονομικών στοιχείων, ενώ δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,61% στις 430,57 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,56% στις 4.026 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,05% στις 14.723 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,20% στις 7.340 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,06% στις 6.815 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κινείται στο -0,02% και στις 8.961 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,34% στις 27.413 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

«Βουτιά» σημειώνουν την Παρασκευή οι μετοχές της NatWest Group μετά τη μείωση των περιθωρίων κέρδους στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,94%, σε σύγκριση με 2,99% πριν από ένα χρόνο, και είπε ότι το ποσοστό για ολόκληρο το έτος ορίστηκε να είναι πάνω από 3%, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες της. Η μεγαλύτερη εταιρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη προ φόρων 1,3 δισ. λιρών για το τρίτο τρίμηνο, αύξηση άνω του 22% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ένα σταθερό τρίμηνο απέδωσε η αεροπορική εταιρεία Air France-KLM, λόγω της έντονης καλοκαιρινής ζήτησης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου σε μετόχους 931 εκατ. ευρώ, αύξηση 102% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από τρέχουσες δραστηριότητες ήταν 1,34 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%. Τα έσοδα τρίτου τριμήνου από συνήθεις δραστηριότητες ήταν 8,66 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σταθερό νόμισμα.

Πτώση στη μετοχή της British Airways, ιδιοκτήτρια του IAG Group σημειώνεται στο Λονδίνο παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 56% λόγω της ισχυρής ζήτησης τόσο στα δρομολόγια του Βορείου όσο και του Νότιου Ατλαντικού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ ή περίπου 1,4 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο, από 1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Τα έσοδα ανά επιβάτη αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2019.

Επιπλέον, η Mercedes μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες και τις απώλειες 6% στη μετοχή της, υποχωρεί και σήμερα.

Η εικόνα στην Ασία

Σε μεγάλο βαθμό ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τις απώλειες αποβραδίς στη Wall Street. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 1,38%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,21% ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο κατά 0,99% και αντίστοιχα ο SZSE Component κατά 2,13%. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,16% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 2,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Προβληματίζει η ισχνή πιστωτική επέκταση στις τράπεζες – Εύσημα στην Ελλάδα

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τρίτο τρίμηνο

Mytilineos: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα - Πλώρη για υπέρβαση του στόχου για 1 δισ. EBITDA

gazzetta
gazzetta reader insider insider