«Κόκκινη» εβδομάδα στην Wall Street: «Βουτιά» άνω του 2% και για τους 3 δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινη» εβδομάδα στην Wall Street: «Βουτιά» άνω του 2% και για τους 3 δείκτες
Ο Dow Jones απώλεσε 1,12% στις 32.417 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,48% στις 4.117 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,38% στις 12.643 μονάδες.

Οι φόβοι ύφεσης παρέσυραν καθοδικά τους τρεις βασικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street αυτή την εβδομάδα, με τα ταμπλό την Παρασκευή να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Ο Dow Jones απώλεσε 1,12% στις 32.417 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,48% στις 4.117 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,38% στις 12.643 μονάδες. Και οι τρεις κύριοι δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα στο «κόκκινο». Οι Dow και S&P 500 διολίσθησαν 2,1% και 2,5%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 2,6%.

«Εξακολουθούμε να έχουμε μια ασταθή οικονομική προοπτική. Έτσι, ενώ το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου ήταν εξαιρετικά υψηλό, νομίζω ότι όλοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο θα επιβραδυνθεί και πόσο γρήγορα», δήλωσε ο Ντέιβ Σεκέρα, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς των ΗΠΑ στη Morningstar. Η πτώση των ισχυρών μετοχών τεχνολογίας ώθησε τον Nasdaq σε διόρθωση.

Για τον κίνδυνο εισαγωγής της χρηματιστηριακής αγοράς σε bear market, αντί για ένα ράλι στο τέλος του έτους, προειδοποίησε η Σόνια Μέσκιν, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής για τις ΗΠΑ στην BNY Mellon Investment Management. «Είμαστε στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές. Πιστεύουμε ότι περίπου ο S&P θα κατρακυλήσει στις 4.000 μονάδες στα τέλη του 2023» εκτίμησε, τονίζοντας ωστόσο πως το αβέβαιο περιβάλλον δεν ενδείκνυται για ασφαλείς προβλέψεις.

Eμπορεύματα

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε ο χρυσός καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα «ασφαλές καταφύγιο» ελέω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Ο χρυσός spot ενισχύθηκε 0,5% στα 1.993,69 δολάρια η ουγγιά και στην εβδομάδα πρόσθεσε 0,7%. Τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης για το πολύτιμο μέταλλο κέρδισαν 0,1% στα 1.998,50 δολάρια. Από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο χρυσός έχει κερδίσει περίπου 8% ή περισσότερα από 140 δολάρια. Το ασήμι spot κατέγραψε άνοδο 0,1% στα 22,86 δολάρια η ουγγιά ωστόσο στην εβδομάδα έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 900,24 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 1,3% στα 1.118,39 δολάρια.

Άνοδο σημείωσε την Παρασκευή το πετρέλαιο «διορθώνοντας» τις απώλειες της εβδομάδας, καθώς εντείνονται οι αγωνίες για περαιτέρω ανάφλεξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς και τον αντίκτυπο που θα έχει στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας την παγκόσμια προσφορά. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,8%, για να διαμορφωθεί στα 85,54 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, στην εβδομάδα το WTI έχασε 2,9%. Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 2,9%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,48 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις απώλειες στην εβδομάδα στο 1,8%. Brent και WTI διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στο υψηλότερό τους επίπεδο από τις 20 Οκτωβρίου.

Μάκρο

Σε χαμηλό 2,5 ετών υποχώρησε κατά τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί το «αγαπημένο» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών. Επιπλέον, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον Σεπτέμβριο έναντι ανόδου 0,3% τον Αύγουστο και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%, μετά από το 0,4% του προηγούμενο μήνα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εμφάνισε η Amazon για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο με τη μετοχή της να κάνει άλμα άνω του 6%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε έσοδα 143,1 δισ. δολαρίων σημειώνοντας αύξηση 13% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη 9,9 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις. Η Amazon Web Services, αύξησε κατά 12% στα 23,1 δισ. δολάρια, τις τριμηνιαίες πωλήσεις της. Τα διαφημιστικά έσοδα ανήλθαν στα 12,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, με άνοδο 11% σε ετήσια βάση στα 87,9 δισ. δολάρια.

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Exxon Mobil στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός των ΗΠΑ είδε τα μεγέθη του να συρρικνώνονται στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα έσοδα στο γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 90,76 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 93,41 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,27 δολάρια/μετοχή, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για κέρδη 2,37 δολαρίων/μετοχή. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν άνω του 50% στα 9,07 δισ. δολάρια από 19,66 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Τέλος, οι ταμειακές ροές της Exxon Mobil υποχώρησαν 47% στα 11,68 δισ. δολάρια, αν και υπερέβησαν τις προβλέψεις για 9,11 δισ. δολάρια.

Κέρδη με αρκετά σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις της Wall Street ανακοίνωσε η Chevron για το τρίτο τρίμηνο. Τα έσοδα έφτασαν τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια, από 11,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 3,05 δολάρια ανά μετοχή, συγκριτικά με τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 3,75 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Τα έσοδα της εταιρείας πετρελαίου υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε καταγράψει πριν από ένα χρόνο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν και τα υψηλά κόστη συμπίεσαν τα έσοδα από την διύλιση και τη χημική βιομηχανία.

Τα κέρδη της Ford αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μόλις μία μέρα μετά τη συμφωνία με το συνδικάτο United Auto Workers για τον τερματισμό της απεργίας των εργαζομένων που διήρκεσε 6 εβδομάδες. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), έφτασαν τα 2,2 δισ. δολάρια, από 1,8 δισ. δολάρια πέρυσι, ωστόσο υπολείπονται από τα 2,6 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν επίσης κατά 11% στα 43,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία κατέληξε σε μια αρχική συμφωνία με τη UAW την Τετάρτη, βάζοντας τέλος σε μια απεργία που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου. Πλέον, οι 16.600 απεργοί εργαζόμενοι στη Ford θα επιστρέψουν στην εργασία τους σύντομα. Περίπου το 45% της παραγωγής της εταιρείας είχε «παγώσει», καθώς η απεργία είχε επηρεάσει τρία εργοστάσια συναρμολόγησης.

Η Intel ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για κέρδη και πωλήσεις κατά το γ' τρίμηνο. Ειδικότερα, η κατασκευάστρια εταιρία chip ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 41 σεντς ανά μετοχή, έναντι της πρόβλεψης της LSEG για 22 σεντς. Τα έσοδά της ήταν ύψους 14,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 13,53 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο περίπου 44 σεντς, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 32 σεντς. Η πτώση στις παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκε στο 7% το γ' τρίμηνο μετά από διψήφια ποσοστιαία πτώση νωρίτερα φέτος και η αγορά πρόκειται να επιστρέψει σε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης εορταστικής περιόδου, ανέφεραν αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας Canalys.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τις ευρωαγορές - Συνέχισαν να «χτίζουν» τον χειρότερο μήνα του έτους

Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις το ΧΑ - Τρίτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα

Ομόλογα: Ο κατακερματισμός της αγοράς μάς γυρνά στο 1980 - Επέστρεψαν οι «αυτόκλητοι τιμωροί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider