Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.180 μονάδες με «βύθισμα» τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.180 μονάδες με «βύθισμα» τζίρου
Στα τάρταρα ο τζίρος στο ΧΑ. Τετραήμερο πτωτικό σερί για τη Μυτιληναίος. Κέρδη για τράπεζες, Aegean, ΕΧΑΕ.

Με τέτοιο πενιχρό τζίρο και έλλειψη επενδυτικής δίψας από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια δεν μπορεί να κανείς να θέλει κάτι περισσότερο από μια απλή ωραιοποίηση της εικόνας της αγοράς.

Ο στόχος των 1.200 - 1.220 παραμένει αλλά με αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, μάλλον θα θεωρείται δύσκολο το συγκεκριμένο εγχείρημα. Όσο δε μπαίνουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο, η τάση θα παραμένει αδύναμη και οι traders θα συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι χειραγωγώντας αρκετά εύκολα διάφορες μετοχές.

Ενδεικτικά τα όσα γίνονται σε μετοχές όπως η Μυτιληναίος που μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε διαξεύδοντας ακόμη μια φορά τους αναλυτές, συνεχίζει να διολισθαίνει, συμπληρώνοντας ένα αρνητικό τετραήμερο πτωτικό σερί. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος ξένος συνεχίζει να ρευστοποιεί τη θέση του με τη ρηχότητας της αγοράς να μη βοηθάει σε καμία περίπτωση να απορροφηθούν τέτοιες πιέσεις. Άρα τόσο η μετοχή αυτή όσο και άλλες που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων θα συνεχίζουν να υποχωρούν μέχρι το εκάστοτε fund να κλείσει τη θέση του, με τους δυνητικούς αγοραστές να αγοράζουν σε φθηνότερα επίπεδα...!

Συνεπώς καλή η επενδυτική βαθμίδα και τα διάφορα ντιλς που κλείνονται, αλλά αν η ίδια η κεφαλαιαγορά δεν ανέβει επίπεδα τόσο σε επίπεδο δομής, εξωστρέφειας, σοβαρότητας, κύρους αλλά και ελέγχου, δε θα αλλάξει τίποτα ένα investment grade.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «το “κατενάτσιο” μπορεί να μετατραπεί σε τάση αν οι ξένοι βοηθήσουν με μία σημαντική ανοδική κίνηση. Σε περίπτωση που η τάση συνεχιστεί επιθετικά τότε θα διακινδυνέψει το στοπ μας στο 1.160 που αν χαθεί θα βγάλει νέο κύκλο πωλήσεων».

«Τεχνικά η αγορά μας συνεχίζει να κινείται περισσότερο αμυντικά έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα και τον ΓΔ άλλα όχι και στο μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών. Ο τραπεζικός κλάδος κλέβει το ενδιαφέρον τόσο σε volatility όσο και σε εμπορευσιμότητα. Οι 1.200 μονάδες χρειάζονται κατοχύρωση αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία κίνηση στις 1.250 ενώ ιδανικό θα ήταν και ένα κλείσιμο μήνα πάνω από τις 1.210 μονάδες που φαίνεται ότι στην παρούσα έχει μικρές πιθανότητες. Μένει να δούμε τι χρόνος χρειάζεται αλλά και ποιο είναι το timing για να δούμε και πάλι μία σοβαρή ανοδική τάση».

To 1.160 είναι το στοπ μας στο Long και μέχρι στιγμής ο ΓΔ έχει δώσει διάσπαση αλλά και παράλληλα την έχει επιβεβαιώσει. Το 1.200 είναι κύρια κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα δώσει καλύτερη τάση με επόμενο σοβαρό επίπεδο και στόχο το 1.250 - 1.260 επίπεδο.

Φυσικά, ο πόλεμος συνεχίζει να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ψυχολογία χωρίς παρόλα αυτά να είναι και ο μόνος λόγος που οι αγορές έχουν αυτή την συμπεριφορά. Τα επιτόκια φαίνεται να κάνουν στάση ή και με καλές πιθανότητες και κορύφωση παρόλα αυτά ο φόβος για την διάρκεια που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα είναι πιο σημαντικός.

Παράλληλα, τα σημαντικά έρχονται την Τετάρτη, όταν συνεδριάζει η Fed, με τους οικονομολόγους των διεθνών οίκων να αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να διατηρεί μια στάση αναμονής βλέποντας τις μελλοντικές αυξήσεις ως συνάρτηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της πορείας της οικονομίας. Ενώ η βασική γραμμή είναι τα επιτόκια να παραμείνουν στο 5,3% μέχρι το τέλος του έτους, η DB διαπιστώνει έναν αυξανόμενο κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο ή το πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική θετική εξέλιξη από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, βοηθούμενος από την πτώση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή ήταν 3,8% υψηλότερες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με 4,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis τη Δευτέρα. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες του 4% σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.186,38 μονάδες, με τον τζίρο να βυθίζεται στα 57,62 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 2.914,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9% στις 968,55 μονάδες. Η συνεδρίαση τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή ενέχουν και χαρακτηριστικά window dressing.

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,7% στα 1,557 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,3% και τα 2,80 ευρώ και την Alpha Bank να διασώζεται με άνοδο 1% στα 1,415 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις του ΤΧΣ στα 1,41 ευρώ, βγάζοντας πωλητές στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ως καλόπιστη (bona fide offer), χαρακτηρίζει -σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης - την προσφορά της UniCredit για την Alpha Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πτωτικά η ΕΤΕ με απώλειες 0,48% στα 5,242 ευρώ. Κέρδη από την άλλη, που ξεπέρασαν το 3% για Aegean στα 10,18 ευρώ, αλλά και μίνι ράλι 5,45% για την ΕΧΑΕ στα 4,84 ευρώ. Κέρδη επίσης 3,20% για τη Cenergy στα 6,12 ευρώ.

Ανοδικά Τιτάν, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ, με την ΕΕΕ στο 1,28% και τα 24,59 ευρώ.

Υστερούν σε κίνηση ΜΟΗ ΟΤΕ και Μυτιληναίος με την τελευταία να καταγράφει απώλειες άνω του 6,5% σε τέσσερις συνεδριάσεις, πέφτοντας πλέον στα 34,52 ευρώ.

Ο ΟΤΕ από την άλλη δε θυμίζει σε τίποτα τα χαρτιά που έλαμπαν στο παρελθόν καθώς συνεχίζει σε χαμηλά επίπεδα με απώλειες άνω του 10% από τις αρχές του έτους. Απώλειες 1,23% για τη ΜΟΗ που έπεσε στα 22,48 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider