Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος μετά τις αποφάσεις Fed και BoE για τα επιτόκια

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος μετά τις αποφάσεις Fed και BoE για τα επιτόκια
Η Fed δεν προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων μετά από το πέρας της συνάντησης της FOMC την Τετάρτη, όπως το ίδιο έπραξε και την Πέμπτη η βρετανική κεντρική τράπεζα.

Τελευταία ενημέρωση 16:37

Κινήσεις υψηλότερα σημειώνουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη με τους επενδυτές να υποδέχονται με αισιοδοξία τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία δεν προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων μετά από το πέρας της συνάντησης της FOMC την Τετάρτη, αλλά και μία αντίστοιχη απόφαση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άφησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 5,25%, σε μια απόφαση που ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις της αγοράς.

Την προηγούμενη, ο πρόεδρος της Fed, κ. Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Fed επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει εδώ και μήνες, δηλαδή πως ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, δεν απέκλεισε μια αύξηση τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πως «όλα είναι στο κάδρο», όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και «πρέπει να κινηθούμε με προσοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,63% στις 443,08 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 1,93% στις 4.170 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 1,56% στις 15.155 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 1,42% στις 7.446 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,96% στις 7.068 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 1,71% στις 28.466 μονάδες, και ο IBEX 35 της Μαδρίτης διαμορφώνεται στις 9.255 μονάδες με άνοδο 1,98%.

Επιχειρηματικά νέα

Μεγάλα κέρδη αποκόμισε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell κατά το τρίτο τρίμηνο καθώς την Πέμπτη ανακοίνωσε πώς έφτασαν στα 6,2 δισ. δολάρια, περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα περιθώρια διύλισης. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 6,48 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Στην Ολλανδία, ενισχυμένα κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε την Πέμπτη η ING Groep, επωφελούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ προανήγγειλε μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές αξίας έως και 2,5 δισ. ευρώ. τη δεύτερη μεγάλη επαναγορά μετοχών της φέτος. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ING θα ανακοίνωνε εξαγορά περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,98 δισ. ευρώ σε σύγκριση με εκτιμήσεις για κέρδη 1,9 δισ. ευρώ σε έρευνα αναλυτών του Bloomberg.

Στην Γερμανία, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Lufthansa στο γ' τρίμηνο, καθώς ο γερμανικός αερομεταφορέας είδε την ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να παραμένει υψηλή στην διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ καλή είναι και η πορεία των προκρατήσεων ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, η αεροπορική ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 1,47 δισ. ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έναντι της εκτίμησης για κέρδη 1,43 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να είναι αυξημένο κατά 31% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη στην Ασία

Αλλά και οι ασιατικές αγορές βγήκαν ενισχυμένες από την απόφαση της Fed, με τα ταμπλό να χρωματίζονται πράσινα πλην των κινεζικών δεικτών. Στο Τόκιο o Nikkei 225 κέρδισε 1,2%, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,9% ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,45% και ο SZSE Component έχασε 0,94%. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 1,81% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: «Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ από το 2024

Υπερταμείο - ΕΤΑΔ: Έρχεται mega διαγωνισμός για την αξιοποίηση 35 χιλ. ακινήτων – «Προσκλητήριο» σε ιδιώτες για συνεργασίες και μακροχρόνιες 

Τράπεζες: Δεσμευτική συμφωνία για το project Solar - Η Waterwheel Capital αγοράζει κόκκινα δάνεια €1,2 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider