Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Στοπ στο αρνητικό σερί και ανοδική εκτόνωση αναζητά ο τραπεζικός κλάδος. Στο στόχαστρο οι 1.300 μονάδες.

Τελ. ενημέρωση 13:00

Άλλη μια αποφασιστική διάσπαση κρίσιμης αντιστασης για τον S&P 500 στη χθεσινή συνεδρίαση που τον φέρνει μια ανάσα από τις 4.637,50 μονάδες, διάσπαση που θα φέρει νέα υψηλά για τον κορυφαίο δεικτή.

Παράλληλα και οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν προς νέα υψηλά, με το Χρηματιστήριο ωστόσο να προβάλει σθεναρές αντιστάσεις στο να κυνηγήσει έστω τα υψηλά που είχε καταγράψει το καλοκαίρι (1.351,68 μονάδες). Και οι τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές παραμένουν άκρως υποτιμημένες, παρά το ράλι που έχουν καταγράψει το 2023. Ωστόσο, όντας μια ρηχή αγορά στην οποία αρκετές φορές κυριαρχούν κερδοσκοπικές τάσεις από funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές αλλά και fast money επενδυτές δεν εμφανίζει τη δυναμική να ξεκινήσει ένα βιώσιμο και σε κλίμα εμπιστοσύνης ράλι. Το ταμπλό πιέζεται αυτό το διάστημα τόσο από τα placements που έλαβαν χώρα και τις ομολογιακές εκδόσεις που τράβηξαν ρευστότητα, όσο και από τη λήξη της σειράς παραγώγων την Παρασκευή. Το τοπίο πιθανώς να ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση του roll over.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά όλη την εβδομάδα προτίμησε την συσσώρευση δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς τίτλους της περιφέρειας αλλά και κάποιους τίτλους της μεσαίας να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Το 1.270 επίπεδο προσπαθεί να συντηρηθεί και θα πρέπει άμεσα να δώσει μία ανοδική κίνηση προς το 1.300 αν δεν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στην στήριξη του 1.245 μιας και οι ταλαντωτές μας εφιστούν την προσοχή μας».

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις, το πρώτο κυρίο σημείο είναι ότι ο ΔΤΚ των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα υπήρξε μια μικρή έκπληξη, η οποία οδήγησε σε αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η Fed ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στο +4%. Αυτό βοήθησε να προωθηθεί ένα ισχυρό «ράλι» στις αγορές και ως απάντηση είδαμε τον S&P 500 να σημειώνει την ισχυρότερη ημερήσια άνοδό του εδώ και μήνες. Αυτές οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό είναι κρίσιμες για τη συζήτηση για την σκληρή - ήπια προσγείωση, καθώς ένα κρίσιμο μέρος της απάντησης είναι εάν ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει μόνιμα προς τον στόχο, κάτι που θα επέτρεπε στη Fed να χαλαρώσει την περιοριστική πολιτική της. Την Τετάρτη ακολουθεί η συνεδρίαση της FOMC αλλά και ο PPI των ΗΠΑ. Την Πέμπτη υπάρχουν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι αποφάσεις από την ΕΚΤ, την SNB και την BoE.

Για το σήμερα, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως σε μηνιαία βάση ο επίσημος CPI θα φτάσει μόλις στο +0,07%, υποστηριζόμενος από μια ακόμη πτώση 8% στις τιμές του φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο. Με τη σειρά του, αυτό θα οδήγησει τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ για τον δομικό, αναζητούν μια ισχυρότερη μηνιαία ένδειξη στο +0,27%, παραμένοντας έτσι στο 4% σε ετήσια βάση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,26% στις 1.278,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 29 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,33% στις 3.087,53 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,32% στις 1.031,21 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,50% στα 6 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,85% και την Alpha 0,20%. Σταθερή στα 1,60 ευρώ η ΕΥΡΩΒ.

Κέρδη 0,60% για Μυτιληναίο 0,49% για ΕΕΕ και 2,16 για την Τιτάν που περνά πάνω από τα 21,25 ευρώ και αρχίζει να βλέπει προς τα 22 ευρώ πλέον. Επιστρέφουν ανοδικά Jumbo, ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά συνεχίζουν Βιοχάλκο Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alumil: «Απελευθερώνεται» από τους servicers – Βάζει μπρος νέες επενδύσεις 54 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αέριο: «Παγώνει» η Βουλγαρία τον φόρο στο ρωσικό καύσιμο – Απομακρύνεται η απειλή για τροφοδοσία και τιμές

Lamda: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το Ελληνικό – Οι τράπεζες και τα οικιστικά έσοδα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider