Ανοδική εκτόνωση για τις τράπεζες - Πάνω από τις 1.280 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική εκτόνωση για τις τράπεζες - Πάνω από τις 1.280 μονάδες το Χρηματιστήριο
Υπεραπέδωσαν με σημαντικά κέρδη οι τράπεζες. Μίνι ράλι για ΕΤΕ, Πειραιώς και νέα ιστορικά υψηλά για Τιτάν.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου βρίσκονταν υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος και σήμερα έδωσε απαντήσεις τραβώντας την αγορά πάνω από τις 1.280 μονάδες και από τη ζώνη που συσσώρευε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Παρότι η Wall Street και οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν ελαφρώς μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - που ναι μεν ήταν ενθαρρυντικά αλλά η επιθετική τιμολόγηση ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων τις αναγκάζει να περιορίσουν τον αριθμό αυτών - το ΧΑ έχοντας υποαποδώσει τις τελευταίες εβδομάδες έναντι του διεθνούς ράλι, κατάφερε να βγάλει αντίδραση.

Σημείο αναφοράς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε μια ήπια επιβράδυνση σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο -αν και σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης ήταν πάνω από τις προβλέψεις- καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν δίνοντας ελπίδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε τροχιά καθόδου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη, τον Νοέμβριο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1%, πάνω από τις προβλέψεις, σε δωδεκάμηνη βάση η άνοδος του δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 3,2% πριν. Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή ο γενικός δείκτης μείον τρόφιμα & ενέργεια γνώρισε αύξηση 0,3% τον Νοέμβριο ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οι τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές παραμένουν άκρως υποτιμημένες, παρά το ράλι που έχουν καταγράψει το 2023. Ωστόσο, όντας μια ρηχή αγορά στην οποία αρκετές φορές κυριαρχούν κερδοσκοπικές τάσεις από funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές αλλά και fast money επενδυτές δεν εμφάνιζε αυτό το διάστημα τη δυναμική ώστε να ξεκινήσει ένα βιώσιμο και κυρίως σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ράλι. Το ταμπλό πιέστηκε αυτό το διάστημα τόσο από τα placements που έλαβαν χώρα και τις ομολογιακές εκδόσεις που τράβηξαν ρευστότητα, όσο και από τη λήξη της σειράς παραγώγων την Παρασκευή (triple witching). Το τοπίο πιθανώς να ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση του roll over, ενώ οι τράπεζες ήδη φάνηκε από σήμερα να βγαίνουν από τη μέγγενη των πιέσεων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 1.283,09 μονάδες, με τον τζίρος να ξεπερνά τα 94 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,85% στις 3.103,33 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης έτρεξε με 1,86% στις 1.046,87 μονάδες.

Στις τράπεζες, ΕΤΕ και Πειραιώς ηγήθηκαν με κέρδη 3,35% και 3,06% αντίστοιχα στα 6,17 ευρώ και 3,168 ευρώ. Με θετικό πρόσημο στο 0,81% η Eurobank και στα 1,613 ευρώ, με την Alpha στο 0,27% και τα 1,495 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και νέα ιστορικά υψηλά για την Τιτάν στο 1,92% και τα 21,20 ευρώ, με την Μυτιληναίος να φλερτάρει με τα 37 ευρώ σημειώνοντας νέα άνοδο 0,98%.

Ηπιότερα κέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΕΕΕ, ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, με την τελευταία να φτάνει στα 7,10 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών επικράτησε σε Βιοχάλκο και ElvalHalcor, ενώ έντονη ήταν η μεταβλητότητα στην Ελλάκτωρ.

Στα 7 ευρώ σταθεροποιήθηκε η μετοχή της Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευ. Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα – Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της

Θετική η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Η ΕΚΤ θα ανοίξει το «χορό» των μειώσεων των επιτοκίων

Lamda: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το Ελληνικό – Οι τράπεζες και τα οικιστικά έσοδα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider