Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες - Μάχη πέριξ των 1.300 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες - Μάχη πέριξ των 1.300 μονάδων
Την αναρρίχηση πάνω από τις 1.300 μονάδες ψάχνει το Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές.

Τελ. ενημέρωση 15:05

Επτά συνεδριάσεις μακριά από το 2024 βρίσκεται το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές -κυρίως εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και αμοιβαία- να προβαίνουν σε μια μερική κατοχύρωση κερδών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε τοποθετήσεις στις τράπεζες.

Το ΧΑ μπορεί να έγραψε κέρδη πέριξ του 38% για φέτος αλλά παρόλα αυτά αποτελεί μια σαφώς υποτιμημένη αγορά σε βάθος 5ετίας και 10ετίας, καθώς όταν οι ξένες μεγάλες αγορές «κάλπαζαν» -όπως γίνεται και τώρα- το ΧΑ παρέμενε σε ένα πολύ στενό εύρος κίνησης και εσωστρέφειας. Πέρα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπου τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους κορυφαίους δείκτες από 1/1/24, και αυτό θα βοηθήσει και το ταμπλό, η κερδοφορία των εισηγμένων έχει «ψηλώσει» σημαντικά και μάλιστα έχει περάσει σε βιώσιμα επίπεδα. Εταιρείες όπως η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Τιτάν και άλλες συνεχίζουν ακάθεκτες το επενδυτικό τους πλάνο βασιζόμενες στην εξωστρέφεια και αλλάζοντας πίστα.

Στα εταιρικά, ο έλεγχος της Helleniq Energy δεν αλλάζει επί της ουσίας μετά το placement, καθώς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean) διαμορφώνονται αθροιστικά στο 71%, από 82% που ήταν προηγουμένως, όπως σημείωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισισης, στο περιθώριο εορταστικής εκδήλωσης για τους εκπροσώπους του Τύπου. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις. Τόνισε πως η εταιρεία είναι πλέον κάθετα ανταγωνιστική με τις δραστηριότητες της Helleniq Energy, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, της Fast Finance, «τεχνικά τώρα το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο stop μας είναι πολύ κοντά στο 1.258 σε κλείσιμο ημέρας. Αυτό από μόνο μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων τόσο για νέες αγορές όσο και για taking profit στις υπάρχουσες θέσεις μας. Η ζώνη του 1.310-1.320 είναι αντίσταση στην διάρκεια της εβδομάδες και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1.350 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους».

Μένουν 7 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να εκδόσει ομόλογα έως και 10 δισ. στη διάρκεια του ερχόμενου έτους, μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση των εξελίξεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό κατάρτιση, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση χρέους ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 με στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στα διεθνή το παιχνίδι συνεχίζεται γύρω από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων. Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Mester, είπε ότι οι αγορές ήταν «λίγο μπροστά» στην τιμολόγηση των μειώσεων των επιτοκίων και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Goolsbee, είπε ότι «μπερδεύτηκε λίγο» από την αντίδραση της αγοράς. Εν τω μεταξύ, στην ΕΚΤ, ο Σλοβάκος Kazimir είπε ότι «το λάθος πολιτικής της πρόωρης χαλάρωσης θα ήταν πιο σημαντικό από τον κίνδυνο να παραμείνουμε σε ένα πιο αυστηρό επίπεδο για πολύ καιρό». Και ομοίως, ο Σλοβένος Vasle είπε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων ήταν «πρόωρες κατά την άποψή μου, τόσο όσον αφορά την έναρξη των μειώσεων όσο και το σύνολο των κινήσεων».

Τα πιο hawkish σχόλια σήμαιναν ότι οι επενδυτές απέσυραν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Για παράδειγμα, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο μειώθηκε από 57% την Παρασκευή σε 35% έως το χθεσινό κλείσιμο και για τη Fed μειώθηκε από το 77% στο 75%. Ωστόσο, ξεκάθαρα, οι αγορές τιμολογούν πολύ περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια από ό,τι πριν από την απόφαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, αλλά από την Παρασκευή τα σχόλια από διάφορους αξιωματούχους έχουν δει τους επενδυτές να γίνονται πιο δύσπιστοι σχετικά με τις πιθανότητες επιθετικής χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα, στην αιχμή της περασμένης Πέμπτης, οι αγορές τιμολόγησαν 164 μονάδες βάσης μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed για το 2024, και έκτοτε υποχώρησε στις 141 μονάδες βάσης σήμερα το πρωί, οπότε με άλλα λόγια είχαμε σχεδόν μια ολόκληρη μείωση 25 μονάδων βάσης από την τιμολόγηση, ήδη, για του χρόνου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,57% στις 1.294,52 μονάδες, με τον τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,66% στις 3.133,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,44% στις 1.086,97 μονάδες.

Στις τράπεζες, ράλι 2,23% καταγράφει η Eurobank στα 1,6495 ευρώ, με την Alpha Bank στο 1,19% την Πειραιώς στο 1,36% και την ΕΤΕ στο 1,13%.

Ξεχωρίζουν από την άλλη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές της Titan με κέρδη 1,17%, του ΟΠΑΠ στο 1,13%, της ΔΕΗ στο 1,82%. Υποαποδίδουν οι τίτλοι της Μυτιληναίος της ΕΕΕ, ενώ απώλειες καταγράφει ο ΟΤΕ αλλά και τα διυλιστήρια.

Κέρδη 2,56% για την Ελλάκτωρ, ενώ απτότητες σε ρυθμούς ράλι συνεχίζουν, Intrakat, Intracom και ΑΒΑΞ. Κέρδη 3,09% για την Entersoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ξετυλίγεται το κουβάρι» στην Ελλάκτωρ – Οι ρευστοποιήσεις, οι hot τομείς και η ρευστότητα 

Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider