Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο
Σε απόστασης βολής από τις 1.325 - 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο... 5 συνεδριάσεις μακριά από το κλείσιμο έτους.

Τελ. ενημέρωση 14:55

Το ισχυρό ράλι των αγορών συνεχίζεται, με τους επενδυτές να παραμένουν βέβαιοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σύντομα προς τις μειώσεις των επιτοκίων, παρά τις αντιδράσεις αρκετών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Ο S&P 500 (+0,59%) χτύπησε ένα ακόμη υψηλό 23 μηνών, γεγονός που αφήνει τον δείκτη βαρόμετρο κάτι λιγότερο από 1% χαμηλότερα από τα υψηλά όλων των εποχών που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο δείκτης έχει πλέον ενισχυθεί κατά +15,8% σε λιγότερο από δύο μήνες, που σηματοδοτεί μια ασύλληπτη επίδοση που έχει να καταγραφεί από τη γρήγορη ανάκαμψη τον Μάρτιο - Μάιο του 2020, μετά το αρχικό sell off λόγω covid.

Η αυξανόμενη προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Richmond Fed Barkin, ο οποίος είπε ότι «εάν πρόκειται να υποθέσετε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά, φυσικά θα αντιδρούσαμε κατάλληλα». Ωστόσο, είχαμε επίσης μια πιο «hawkish» θέση από τον πρόεδρο της Fed της Atlanta, Bostic, ο οποίος είπε ότι «δεν θα είναι επείγον για εμάς να αποσύρουμε την περιοριστική μας στάση», αναμένοντας μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, αντί για τις τρεις μειώσεις που δείχνει το dot plot. Και οι δύο είναι μέλη με δικαίωμα ψήφου στη FOMC το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι traders συνέχισαν να τιμολογούν με ισχυρές πιθανότητες μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέχρι τον Μάρτιο, με την πιθανότητα να αυξάνεται από το 75% στο 83% χθες. Και για την ΕΚΤ, η πιθανότητα μειώσης τον Μάρτιο αυξήθηκε από το 35% στο 49%, ακόμη και όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού».

Τα νεά ωστόσο από τον πληθωρισμό είναι θετικά καθώς ακόμη και στη Βρετανία έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών, στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές έπεσαν τελείως εκτώς αναμένοντας πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,4%.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο έχει μπει σε ρυθμούς Santa Claus Rally κυνηγώντας νέα υψηλά και προς τις 1.350 μονάδες σε πρώτο βαθμό. Με το stock picking κατά βάση να κυριαρχεί πολλά χαρτοφυλάκια αρχίζουν να χτίζουν και να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές που πιστεύουν για το 2024. Η μετοχή της ΔΕΗ πάτησε γκάζι χτυπώντας νέο ιστορικό υψηλό, προτού βγει μια ήπια κατοχύρωση κερδών, με τη Μυτιληναίος να επιστρέφει δυναμικά, δίνοντας αγοραστικό σήμα και τις τράπεζες να βάζουν πλώρη για νέα υψηλά. Ξεχώρισαν επίσης η Ελλάκτωρ με άνοδο 6,40% αλλά και στα mid caps, η ΑΒΑΞ, η Intracom και η Ιντρακάτ, τρεις μετοχές που είχε επισημάνει το insider.gr (ανάλυση των Α. Βελισσάριος - Α. Κοφινάκος).

Περαιτέρω ώθηση, στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έδωσαν τα αποτελέσματα της SREP. Συγκεκριμένα, ισχυρές και ανθεκτικές ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, καθόλη την διάρκεια του 2023, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως διατηρεί σταθερές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το επόμενο έτος. Το πιο σημαντικό είναι πως μέσω της έκθεσης αυτής ανοίγει ο δρόμος της διανομής μερισμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, που αποτελούν ένα ισχυρό μοχλό προσέλκυσης ξένων θέσεων (Διαβάστε επίσης: Η διάδοχη κατάσταση στον SSM και η «μάχη» στα payouts των τραπεζών).

Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της ενέργειας, αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο («βομβαρδισμός» θετικών ειδήσεων και αναβαθμίσεων) με την Τρ. Πειραιώς να ζεσταίνει τις μηχανές για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance επισημαίνει ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους, ενώ το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,03% στις 1.298,14 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,04% και τις 3.144,45 μονάδες και τον τραπεζικό στο -0,41% και τις 1.083,23 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha καταγράφει άνοδο 0,06% στα 1,5525 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,79% στα 3,274 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ στο -0,09%. Πτώση 0,77% για την ΕΤΕ.

Από την άλλη νέα υψηλά χτυπά η ΔΕΗ στο 1,34% και τα 11,37 ευρώ, με την Ελλάκτωρ να συνεχίζει ανοδικά στο 1% και τα 2,52 ευρώ. Κέρδη 1,71% για την Jumbo, 1,64% για την Τιτάν και 0,98% για τον ΟΠΑΠ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ενώ με απώλειες 0,88% βρίσκεται η Aegean. Τα διαγράμματα πάντως της Μυτιληναίος δείχνουν προς νέα υψηλά με τη μετοχή να ζεσταίνει τις μηχανές. Νέες απώλειες για τον ΟΤΕ στο -1,02% και τα 12,67 ευρώ πλέον, ενώ στο -1,14% βρίσκεται η ΜΟΗ.

Στα mid caps συνεχίζονται οι εισροές σε Ιντρακάτ, ΑΒΑΞ, Intralot και τον κλάδο της πληροφορικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Το placement της ΕΤΕ θέτει τον πήχη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ – «Πλεόνασμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος

Ρεύμα: Έγκριση από Κομισιόν για επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider