Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο πάει «διακοπές» ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο πάει «διακοπές» ο Stoxx 600
Οι επενδυτές συνεχίζουν να ευελπιστούν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Με ήπια άνοδο την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδεύουν προς τα Χριστούγεννα, μετά τις χθεσινές απώλειες, παρά το rebound της Wall Street που κινήθηκε εντυπωσιακά ανοδικά.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ευελπιστούν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024, αλλά και να αναλύουν τις αποφάσεις του Ecofin για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης για την εξασφάλιση τις δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 477,58 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,10% στις 4.520 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε στα επίπεδα των 16.706 μονάδων και στο +0,11%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά 0,03% στις 7.568 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κέρδισε 0,04% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 7.697 μονάδων. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,26% στις 30.353 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 βρέθηκε στις 10.111 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,08%.

Παρά την αστάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων, ο Δεκέμβριος οδεύει προς τη λήξη του έχοντας φέρει κέρδη στις ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να έχει κερδίσει 3,32% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Νοέμβριο, η άνοδος έχει επιβραδυνθεί, καθώς τον προηγούμενο μήνα ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 6,45%.

Στα ταμπλό, οι μετοχές των εταιρειών αθλητικών ειδών υποχώρησαν, καθώς συμπαρασύρονται από τις αρνητικές εξελίξεις στην Nike, καθώς η αμερικανική εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους αρκετών δισ. δολαρίων. Η Nike ανέφερε ότι θα προβεί σε μείωση κόστους ύψους ως και 2 δισ. δολαρίων, απολύοντας εργαζομένους και απλοποιώντας τη σειρά προϊόντων της εταιρείας αθλητικών ειδών εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών πωλήσεων. Η Adidas έχασε περισσότερο από 5%, ενώ η Puma έχασε άνω του 7%.

Μάκρο

Συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία, καθώς σύμφωνα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, αν και η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μηδενική ανάπτυξη. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Πέρασαν από το ταμείο οι επενδυτές πριν τα Χριστούγεννα

Nike: Ετοιμάζει απολύσεις για να μειώσει τα κόστη κατά 2 δισ. δολάρια

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Πρωτοστατεί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider