Πετρέλαιο: Ενισχύεται από την ένταση στη Μέση Ανατολή με εβδομαδιαία κέρδη 3%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ενισχύεται από την ένταση στη Μέση Ανατολή με εβδομαδιαία κέρδη 3%
Άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο την Παρασκευή, καθώς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διεύρυνση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. 

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διεύρυνση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να συρρικνώσει τις προμήθειες αργού.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε κέρδη 1,81 δολ. ή 2,5% για να κλείσει στα 74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενισχυμένο κατά 3% σε εβδομαδιαία βάση.

Το brent παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 1,11 δολ. ή 1,14%, στα 78,70 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 2,2%.

Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 2,1295 δολάρια το γαλόνι, ενώ 0,9% ενισχύθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου κλείνοντας 2,61 δολάρια το γαλόνι.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,733 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,1% την Παρασκευή, ωστόσο ενισχύθηκε κατά 8,6% την εβδομάδα.

Το αργό τελείωσε την πρώτη εβδομάδα του 2024 με άνοδο, καθώς η αγορά σημείωσε πτώση το 2023, λόγω των ανησυχιών για την αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς, καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπές. Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη έχουν προκαλέσει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή.

Η ανάκαμψη της τιμής χρησιμεύει ως «υπενθύμιση του κινδύνου που έχει τις ρίζες του στη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή υποχώρησαν αρχικά, όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τις 216.000 νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα του 2023, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Wall Street για άνοδο 170.000, ωστόσο στην συνέχεια κινήθηκαν ανοδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider